Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski joulukuussa 3,9 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski joulukuussa 3,9 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 812,0 miljoonaa euroa.
Liikevaihto kasvoi joulukuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä, jossa lisäystä vuodentakaiseen verrattuna kertyi 2,3 prosenttia. Sen sijaan pukeutumisen sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto laski. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto supistui 10,2 prosenttia sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän 12,1 prosenttia edellisvuoden joulukuusta. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmässä liikevaihto väheni 11,7 prosenttia. 
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi vuonna 2016 yhteensä 1,1 prosenttia
– Tavaratalokaupan vuoden 2016 myynti päätyi pieneen kasvuun edelliseen vuoteen verrattuna. Myynnin kehitys oli positiivinen ensimmäisen kerran sitten vuoden 2012. Kasvun veturina toimi elintarvikekauppa. Myös käyttötavarakaupan myynti oli pienessä kasvussa marraskuuhun asti. Käyttötavarakaupan osalta koko vuoden myynti jäi kuitenkin hieman viime vuodesta huonosti sujuneen joulukaupan vuoksi, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Liikevaihto kasvoi elintarvikkeiden tuoteryhmässä 2,7 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Käyttötavaroiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan laski 1,4 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto supistui 0,9 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän 1,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
– Kotimarkkinoiden kannalta on kriittisen tärkeää, että tänä vuonna saadaan selkeä käänne sekä kuluttajien luottamuksessa että ostovoimassa. Myös kotimaassa toimivien kauppojen toimintaedellytykset suhteessa esimerkiksi ulkomaiseen verkkokauppaan on turvattava. Alaa ei saa rasittaa liialla sääntelyllä tai erilaisten viranomaismaksujen korotuksilla, Luoto painottaa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin joulukuussa 2016 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu