Foodservice-tukkukaupan liikevaihto laski joulukuussa 5,5 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* Foodservice-tukkukaupan liikevaihdon arvoksi kirjattiin joulukuussa 157,2 miljoonaa euroa, mikä oli 5,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Vuoden 2016 joulukuussa oli 21 toimituspäivää** eli saman verran kuin vuoden 2015 joulukuussa. 
Liikevaihto laski tammi-joulukuussa 0,2 prosenttia vuodentakaisesta
Foodservice-tukkukaupan kumulatiivinen liikevaihto tammi-joulukuussa 2016 oli 1 896,8 miljoonaa euroa, jolloin laskua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna oli 0,2 prosenttia. Tammi-joulukuussa 2016 kaksi toimituspäivää** enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2015.
– Haastava taloustilanne näkyy myös Foodservice-tukkujen liikevaihdossa, joka laski vuonna 2016 jo kolmantena vuonna peräkkäin. Kuluttajien ostovoiman sekä kotimarkkinoilla toimivien palvelualan yritysten toimintaedellytysten vahvistamisen tuleekin olla hallituksen keskeisiä tavoitteita tänä vuonna. Sääntelyn purkua on jatkettava. Esimerkiksi byrokraattisen lupamenettelyn sijaan alkoholijuomien tarjoiluun catering-toiminnassa riittäisi ilmoitusmenettely. Myös tämän muutoksen tulisi olla mukana alkoholilain uudistuksessa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiivistää.
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
Foodservice-tukkukauppa vastaa vähittäiskaupan ulkopuolisesta tavaranvälityksestä. Alasta käytetään myös nimitystä HoReCa-tukkukauppa (Hotels, Restaurants ja Catering), jolla viitataan yhteen alan keskeisistä asiakasryhmistä. Foodservice-tukkukaupalla on myös muita tärkeitä asiakasryhmiä, kuten julkishallinnon keittiöt. Sektori onkin yhteiskunnallisesti merkityksellinen toimiala. Päivittäin joka toinen suomalainen käyttää Foodservice-¬tukkukaupan yritysten palveluita ruo¬kaillessaan ravintoloissa, kahviloissa sekä työpaikka- ja kouluruokaloissa. Suomen noin 20 355 (2015) ammattikeittiötä eli Foodservice-toimipaikkaa tarjoavat asiakkailleen vuosittain noin 868 miljoonaa ateriaa (2015). Niiden raaka-aineista suurin osa hankitaan Foodservice-tukkukaupoista. 
*Heinon Tukku Oy, Kespro Oy, Meira Nova Oy ja Wihuri Oy Aarnio
**Toimituspäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai-perjantai) pl. arkipyhät. Joulukuussa arkipyhiä olivat 6.12.2016 ja 26.12.2016.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Jaa julkaisu