Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi marraskuussa 3,7 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi marraskuussa 3,7 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 593,2 miljoonaa euroa.
– Tavaratalokauppa piristyi marraskuussa. Varhainen talvi ja pakkaset vilkastuttivat erityisesti vaatekauppaa. Myös kokonaisuutena vuosi on marraskuuhun mennessä ollut hieman viime vuotta valoisampi. Toivottavasti tämän vuoden joulukauppa sen jälkeiset alennusmyynnit vahvistavat vahvistavat orastavaa kehitystä. On erittäin tärkeää, että ostovoimaa ja kuluttajien luottamusta kyetään Suomessa edelleen vahvistamaan vuonna 2017, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.
Liikevaihto kasvoi marraskuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 7,4 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 4,6 prosenttia, kun sen sijaan kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto supistui 4,0 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 1,7 prosenttia vuoden 2015 marraskuuhun verrattuna. 
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-marraskuussa 1,8 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto kasvoi tammi-marraskuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 2,8 prosenttia vuoden 2015 tammi-marraskuusta. Samaan aikaan käyttötavaroiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi puolestaan 0,3 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 0,4 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän 0,2 prosenttia edellisvuoden tammi-marraskuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Jarkko Niemistö p. 029 551 2951 (27.12.)  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741 (28.12. alkaen)
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin marraskuussa 2016 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu