Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski lokakuussa 3,2 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski lokakuussa 3,2 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 574,0 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski lokakuussa kaikissa tuoteryhmissä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 1,9 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 6,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 5,0 prosenttia vuoden 2015 lokakuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden tuoteryhmän osalta liikevaihto laski lokakuussa puolestaan 2,1 prosenttia.
– Lokakuun liikevaihdon laskusta huolimatta käyttötavarakaupan alkuvuosi on kokonaisuutena ilahduttavasti pienessä 0,5 % kasvussa pitkästä aikaa. Joulukaupalla tulee olemaan suuri merkitys tavaratalo- ja hypermarketkaupan koko vuoden tulokselle. Kuluttajien luottamus on viime aikoina vahvistunut hieman. Toivottavasti tämä kehityssuunta jatkuu, Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa. 
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-lokakuussa 1,6 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto kasvoi tammi-lokakuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 2,3 prosenttia vuoden 2015 tammi-lokakuusta. Samaan aikaan käyttötavaroiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi puolestaan 0,5 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 0,7 prosenttia, kun taas pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui hienoiset 0,1 prosenttia edellisvuoden tammi-lokakuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin lokakuussa 2016 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu