Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi elokuussa 7,2 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi elokuussa 7,2 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 569,9 miljoonaa euroa.
Liikevaihto kasvoi elokuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten kasvua kertyi pukeutumisen tuoteryhmässä, kaikkiaan 15,5 prosenttia verrattuna vuoden 2015 elokuuhun. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 11,0 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän osalta nousua vuodentakaiseen verrattuna kertyi 12,2 prosenttia. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi elokuussa 4,4 prosenttia.

– Elokuun käyttötavarakaupan reipas kasvu oli positiivinen asia. Käyttötavarakauppaa vauhditti alennus- ja loppuunmyyntien lisäksi epävakainen sää, joka siivitti syksyn vaatemyynnin alkua. Toivottavasti tämä on myös merkki kuluttajien luottamuksen ja ostohalujen paranemisesta. Nykyisessä taloustilanteessa kotimarkkinoiden elpyminen on olennaista, jos Suomen työllisyys halutaan saada kasvuun, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-elokuussa 2,0 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto kasvoi tammi-elokuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 2,4 prosenttia vuoden 2015 tammi-elokuusta. Samaan aikaan käyttötavaroiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi puolestaan 1,2 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 1,5 prosenttia ja pukeutumisen tuoteryhmän 0,4 prosenttia edellisvuoden tammi-elokuuhun verrattuna.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin elokuussa 2016 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu