Ruokahävikin minimointi on kaupan perustehtävä – Kauppa mukana Hävikkiviikossa

Ruokahävikin vähentäminen on päivittäistavarakaupalle tärkeä tavoite, jonka eteen tehdystä työstä hyötyy niin ympäristö, kuluttaja kuin kauppakin. Päivittäistavarakauppa on mukana parhaillaan vietettävässä Hävikkiviikossa. Alan toimista hävikin vähentämiseksi kerrotaan myös 30.8.2016 Kuluttajaliiton hävikkiseminaarissa eduskunnan kansalaisinfossa.  

Kaupat ovat tehokkaita ruokahävikin syntymisen estämisessä. Yli 80 % ruokahävikistä syntyy muualla kuin kaupoissa. Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa.

Kauppojen hävikin hallinnan keinovalikoima on laaja ja uusia menetelmiä kehitetään jatkuvasti. Kaupat ovat onnistuneet vähentämään ruokahävikin syntymistä sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan, kauppojen sunnuntaiaukiolon sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.

– Ne elintarvikkeet, jotka jäävät myymättä, pyritään ensisijaisesti antamaan ruoka-apuna hyväntekeväisyyteen. Hävikkiä hyödynnetään myös eläinten rehuna tai teollisten prosessien raaka-aineena esimerkiksi biopolttoaineen valmistuksessa. Viimeinen vaihtoehto on hävikin ympäristöystävällinen käsittely biojätteenä, kuten hyödyntäminen energiana. Kaatopaikalle ei Suomen kaupoista mene lainkaan hävikkiruokaa, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä kertoo.

TOP 4 keinoa ruokahävikin vähentämiseksi elintarvikeketjussa:

1. Menekin ennustamisen ja logistiikan jatkuva kehittäminen.
2. Hävikin mittaamisen ja hallintakeinojen parantaminen yrityksissä.
3. Hävikin mittaaminen ja tilastointi EU-jäsenmaissa yhdenmukaisella tavalla.
4. Siirtyminen viimeinen käyttöpäivä -merkinnöistä parasta ennen -merkintöihin aina, kun se on mahdollista vaarantamatta elintarviketurvallisuutta.

Kuluttaja voi auttaa pienentämään hävikkiä

Kaupan hävikki on suurinta tuoretuotteissa. Kuluttaja voi auttaa vähentämään ruokahävikkiä esimerkiksi valitsemalla kaupassa asioidessaan kypsiä hedelmiä ja vihanneksia puolikypsien sijaan. Kotona tuotteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä kutakin tuotetta sille sopivassa säilytyslämpötilassa sekä pakastamalla. Myös parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroon on hyvä kiinnittää huomiota.
Parasta ennen -merkittyjä tuotteet ovat usein käyttökelpoisia päiväyksen ylittymisen jälkeenkin. Niitä ei kannata automaattisesti heittää pois vaan aistinvaraisesti arvioida tuotteen käyttökelpoisuus. Helposti pilaantuvissa tuotteissa oleva viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen -päiväys.

Katso videolta esimerkkejä kaupan keinoista vähentää ruokahävikkiä.

Lisätietoja:
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry, puh. 0500 422 216

Lisätietoja Hävikkiviikosta: www.havikkiviikko.fi

Esite: Kauppa vähentää ruokahävikkiä – esimerkkejä toimenpiteistä yrityksissä (pdf, 2 Mt)

Päivittäistavarakauppa ry:n materiaalitehokkuushankkeen osana tehtyä esitettä kaupan hävikinhallinnan keinosta on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö.
Jaa julkaisu