Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi heinäkuussa 2,0 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi heinäkuussa 2,0 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 585,2 miljoonaa euroa.
– Tavaratalo- ja hypermarketkaupan pieni positiivinen vire on ilahduttavaa. Liikevaihdon veti heinäkuussa kasvuun kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmä. Kuluttajien ostovoiman kehitys on ratkaisevan tärkeää, jotta tavarataloketjujen liikevaihdon orastava kasvu vahvistuu. Hallitus voi budjettiriihessä tehtävillä veroratkaisuilla vaikuttaa olennaisesti ostovoiman ja kotimarkkinoiden elpymiseen, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Liikevaihto laski heinäkuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 1,5 prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 7,9 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 5,3 prosenttia vuoden 2015 heinäkuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi heinäkuussa 0,1 prosenttia.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-heinäkuussa 1,2 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto kasvoi tammi-heinäkuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 2,1 prosenttia vuoden 2015 tammi-heinäkuusta. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto kasvoi samaan aikaan 0,2 prosenttia, kun taas pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 1,5 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 0,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin heinäkuussa 2016 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu