Päivittäistavaroiden vähittäismyynti laski heinäkuussa 0,5 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli heinäkuussa 1 470,3 miljoonaa euroa, mikä oli 0,5 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa 2015.
Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat heinäkuussa 0,3 prosenttia vuoden 2015 heinäkuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat olivat heinäkuussa edellisvuoden tasolla. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat 2,0 prosenttia vuodentakaisesta***. Käyttötavaroiden hinnat puolestaan laskivat samaan aikaan 0,4 prosenttia. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli heinäkuussa 0,5 prosenttia. Kesäkuussa inflaatio oli 0,4 prosenttia.
– Heinäkuun puolen prosentin myynninlasku oli pettymys kahden edellisen kuukauden hyvän kehityksen jälkeen. On erittäin tärkeää, että suunnitellut veronkevennykset kuluttajien ostovoiman parantamiseksi toteutetaan. Myös erilaisten kulutusverojen korotus olisi myrkkyä kaupan alalle. Toivottavasti hallitus kiinnittää budjettiriihessään huomiota kotimarkkinoiden elpymistä tukeviin toimiin, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.
Päivittäistavaroiden myynti supistui heinäkuussa eniten pienmyymälöissä ja valintamyymälöissä. Pienmyymälöiden myynti laski 6,9 prosenttia ja valintamyymälöiden 6,2 prosenttia. Myös pienten supermarkettien myynti väheni 0,9 prosenttia ja hypermarkettien 0,2 prosenttia edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Myynti lisääntyi heinäkuussa ainoastaan suurissa supermarketeissa, joissa kasvua kertyi 3,4 prosenttia vuodentakaisesta.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,1 prosenttia tammi-heinäkuussa
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-heinäkuussa 1,1 prosenttia vuoden 2015 tammi-heinäkuusta. Myynti kasvoi suurissa supermarketeissa 5,8 prosenttia ja hypermarketeissa 1,9 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Muissa myymälöissä myynti sen sijaan laski. Eniten laskua kertyi pienmyymälöissä, joissa myynti supistui 11,5 prosenttia vuoden 2015 tammi-heinäkuusta. Valintamyymälöissä myynti laski puolestaan 4,8 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 0,5 prosenttia edellisvuodesta.
Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-heinäkuussa yhteensä 1,0 prosenttia vuoden 2015 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi-heinäkuussa 1,4 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 0,9 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 0,7 prosenttia***.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-citymarket, K-supermarket, K-market, K-market Neste-asemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Valintatalo ja Siwa, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.
**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
***Alkoholi- ja tupakkaveroja korotettiin 1.1.2014 alkaen. Lisäksi tupakkaveroa korotetiin uudelleen 1.1.2015, 1.1.2016 ja 1.7.2016. Tupakkatuotteiden osalta verojen nosto on näkynyt kuluttajahinnoissa vasta vähitellen vuosien 2014–2016 aikana.
****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin heinäkuussa 2015 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu