Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi toukokuussa 3,4 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli toukokuussa 1 408,7 miljoonaa euroa, mikä oli 3,4 prosenttia enemmän kuin toukokuussa 2015.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat toukokuussa 1,2 prosenttia vuoden 2015 toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat supistuivat 1,7 prosenttia ja käyttötavaroiden 1,0 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan nousivat 0,8 prosenttia vuodentakaisesta***. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli toukokuussa 0,3 prosenttia. Myös huhtikuussa inflaatio oli 0,3 prosenttia.

– Liikeaikalain kumoamisen seurauksena tulleet myyntiaikojen pidennykset näkyvät selvästi toukokuun yli 3 prosentin myynnin kehityksen taustalla. Kasvua voidaan pitää hyvänä etenkin kun samaan aikaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat toukokuussa 1,2 %. Markkinaosuuksista käydään edelleen kovaa kilpailua yritysten välillä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden myynti supistui toukokuussa pienmyymälöissä ja valintamyymälöissä. Pienmyymälöiden myynti laski 19,6 prosenttia ja valintamyymälöiden 1,0 prosenttia vuoden 2015 toukokuuhun verrattuna. Muissa myymälöissä myynti kasvoi vuodentakaisesta. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi 4,0 prosenttia, suurten supermarkettien 10,8 prosenttia ja hypermarkettien 1,4 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,1 prosenttia tammi-toukokuussa

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 1,1 prosenttia vuoden 2015 tammi-toukokuusta. Myynti kasvoi suurissa supermarketeissa 6,0 prosenttia ja hypermarketeissa 1,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Muissa myymälöissä myynti sen sijaan laski. Eniten laskua kertyi pienmyymälöissä, joissa myynti supistui 12,7 prosenttia vuoden 2015 tammi-toukokuusta. Valintamyymälöissä myynti laski puolestaan 4,6 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 1,0 prosenttia edellisvuodesta.

Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-toukokuussa yhteensä 1,2 prosenttia vuoden 2015 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi-toukokuussa 1,6 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 1,0 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat sen sijaan nousivat 0,4 prosenttia.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-citymarket, K-supermarket, K-market, K-market Neste-asemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market ja ABC, Valintatalo ja Siwa, Lidl, Stockmann, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholi- ja tupakkaveroja korotettiin 1.1.2014 alkaen. Lisäksi tupakkaveroa korotetiin uudelleen 1.1.2015 ja 1.1.2016. Tupakkatuotteiden osalta verojen nosto on näkynyt kuluttajahinnoissa vasta vähitellen vuosien 2014–2016 aikana.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:

  • Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin toukokuussa 2015 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu