Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi huhtikuussa 5,1 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi huhtikuussa 5,1 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 578,8 miljoonaa euroa.
Liikevaihto kasvoi huhtikuussa pukeutumisen sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmissä. Pukeutumisen tuoteryhmässä kasvua vuodentakaisesta kertyi 36,9 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 12,0 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 18,7 prosenttia vuoden 2015 huhtikuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan supistui 1,6 prosenttia vuodentakaisesta. Myynnin kehitykseen vaikutti osaltaan pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna maaliskuulle, kun viime vuonna pääsiäinen oli huhtikuussa. Pääsiäisen ajoittuminen eri kuukausille on näkynyt erityisesti ruuan myynnin kehityksessä maalis–huhtikuun aikana.
– Huhtikuun käyttötavarakaupan kova kasvu selittyy tavaratalojen isoilla kampanjoilla, jotka tänä vuonna ajoittuivat huhtikuulle kun ne viime vuonna olivat maaliskuussa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-huhtikuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto kasvoi tammi-huhtikuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 2,2 prosenttia vuoden 2015 tammi-huhtikuusta. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto sen sijaan supistui 2,4 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 2,0 prosenttia. Yhteensä käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 2,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
– Ruokakaupan alkuvuoden positiivisessa kehityksessä näkyy selvästi aukiololain kumoamisen vaikutus. Sen sijaan käyttötavaramyynti jatkaa laskuaan jo neljättä vuotta peräkkäin. Kuluttajien ostovoiman ja luottamuksen parantamiseksi olisi tärkeää, että saisimme kattavan kilpailukykysopimuksen ja siihen liittyvät veronalennukset, Luoto painottaa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin huhtikuussa 2016 ja 2015 kuvioina (pdf) ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu