Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi helmikuussa 2,0 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi helmikuussa 2,0 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 486,7 miljoonaa euroa.
Liikevaihto kasvoi helmikuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä, jossa lisäystä vuodentakaiseen verrattuna kertyi 5,0 prosenttia. Sen sijaan pukeutumisen sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmissä liikevaihto laski. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 4,9 prosenttia sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 3,0 edellisvuoden helmikuusta. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmässä liikevaihto väheni 3,5 prosenttia.
– Tavaratalojen ja hypermarkettien päivittäistavaramyynnin kasvu helmikuussa selittyy pääosin karkauspäivän tuomasta lisämyyntipäivästä sekä pidentyneistä aukioloajoista. Pitkittynyt taantuma ja kuluttajien heikko luottamus omaan talouteen näkyvät edelleen käyttötavarakaupan myyntiluvuissa. On erittäin tärkeää, että hallitus turvaa talousratkaisuja tehdessään kotimarkkinakysynnän ja kuluttajien ostovoiman vahvistamisen, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-helmikuun liikevaihto oli vuodentakaisella tasolla 
Liikevaihto kasvoi tammi-helmikuussa elintarvikkeiden tuoteryhmässä 2,4 prosenttia vuoden 2015 tammi-helmikuusta. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto laski 3,8 prosenttia sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 4,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Yhteensä käyttötavaroiden osalta laskua edellisvuoden tammi-helmikuusta kertyi 4,4 prosenttia.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.
* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin helmikuussa 2016 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu