Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammikuussa 1,8 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui tammikuussa 1,8 prosenttia edellisvuodesta ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 530,3 miljoonaa euroa.
Liikevaihto supistui tammikuussa pukeutumisen sekä kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmissä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto väheni vuodentakaisesta 3,0 prosenttia. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän osalta laskua kertyi 5,9 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmässä liikevaihto väheni 5,1 prosenttia vuoden 2015 tammikuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden osalta liikevaihto nousi hieman, kun kasvua vuodentakaisesta oli 0,1 prosenttia.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt. Lisäksi mukana tilastossa on Anttila-ketju.
Vähittäiskauppojen aukioloaikoja säännellyt laki kumottiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen kaupat ovat saaneet vapaasti päättää aukioloajoistaan.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:

Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin tammikuussa 2016 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Liikevaihdon arvon aikasarjassa on tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välillä, mutta vuosimuutoksissa aikasarjakatkosta ei ole.
Jaa julkaisu