Rehulan pohjaesitys alkoholilaiksi ei edistä tervettä kilpailua ja työllisyyttä

– Ministeri Rehulan pohjaesitys alkoholilain uudistuksiksi on kaupalle pettymys. Ministeri on ilmoittanut tavoitteeksi haittojen vähentämisen ja toisaalta elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen. Pohjaesityksessä Alkon myyntiaikoja pidentämällä ohjataan kohti väkevien kulutusta. Suuri osa muusta elinkeinojen huomioon ottamisesta näyttäisi olevan lähinnä kuolleiden kirjaimien poistoa. Todellinen norminpurku loistaa poissaolollaan, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavarakauppa on esittänyt, että uudistuksessa kauppojen valikoimien rajoituksia tulisi purkaa sallimalla vahvojen erikoisoluiden sekä viinin myynti ruokakaupoissa. Esimerkiksi keskioluen 4,7 % raja on täysin keinotekoinen. Keinotekoisia ovat myös alkoholin myyntiaikojen rajoitukset. Alkoholijuomia tulisi voida myydä kuten muitakin tuotteita myymälän normaalien aukioloaikojen mukaisesti.

– Suomalaisten alkoholinkulutus ja nuorten alkoholinkäyttö ovat vähentyneet jo useita vuosia. Samoin suomalaisten kulutus on siirtynyt väkevistä kohti laimeampia tuotteita. Alkoholista aiheutuvia haittoja on kaikissa maissa, riippumatta sääntelyn tiukkuudesta. Suomessa ollaan valmiita siirtymään kohti eurooppalaista, liberaalimpaa alkoholikulttuuria. Sen mukaiset uudistukset on myös täysin mahdollista toteuttaa vastuullisesti, Kari Luoto painottaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esitteli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministeriryhmälle pohjaesityksen alkoholilain uudistuksista 11.2.2016.

– Toivottavasti poliittinen keskustelu tuo pohjaesitykseen uusia näkemyksiä. Tämä versio ei tue millään tavoin esimerkiksi koko maan kattavan myymäläverkoston säilymistä vaan uhkaa pienten kauppojen kilpailukykyä ja mahdollisuuksia työllistää. Alkon aukioloaikojen laajentaminen lisäisi entisestään Alkojen sijoittumisesta aiheutuvaa kilpailuvääristymää. Myöskään pienpanimoiden kasvun edellytyksiä tai matkustajatuonnin hillitsemistä ei pohjaesityksessä huomioida lainkaan, Luoto huomauttaa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0400 688 708

Jaa julkaisu