Joulupöydässä perinteisiä herkkuja uudella twistillä – myynti kasvaa noin 20 %

Joulu on perinteikäs ruokajuhla ja päivittäistavarakaupan suurin sesonki, johon aletaan valmistautua jo marraskuussa. Joulu lisää päivittäistavarakaupan myyntiä noin 200 miljoonalla eurolla, mikä on noin 20 prosenttia enemmän kuin tavallisen kuukauden myynti keskimäärin.

– Elintarvikkeiden hinta on laskenut tänä vuonna noin 2 %. Mielenkiintoista on, näkyykö laskenut hinta myyntimäärien kasvuna, kuten usein tapahtuu. Kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta kertoo myös pakkauskokojen pieneneminen. Vastaavasti joulupöytään hankitaan aiempaa useampia ruokalajeja, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Joulun ruokahankinnat ajoittuvat usealle viikolle. Ensin hankitaan tyypillisesti laatikkoaineksia sekä piparkakku- ja torttutaikinoita. Myös kinkku ostetaan ajoissa. Lähellä jouluaattoa ostetaan tuoretuotteita kuten kermaa, smetanaa, maitoa ja joulujuomat. Makeisten myynti on suurinta aivan aaton alla, kun hankitaan viimeisiä joululahjoja.

Joulua edeltävällä viikolla myymälöiden myynti kasvaa noin 10–30 %. Suurten myymälöiden myynti kasvaa joulukuussa suhteessa enemmän kuin pienempien supermarkettien ja markettien myynti. Aatonaattona sekä pyhien aikana korostuu nopean ja joustavan asioinnin mahdollistavien pienten lähikauppojen merkitys.

Kinkun rinnalla uusia makuja

Kotimainen kinkku on edelleen joulupöydän kunkku: yli 90 % kaupoissa myytävistä kinkuista on kotimaisia. Luomukinkkuja myydään Pro Luomun arvion mukaan tänä vuonna noin 100 000 kiloa. Luomun lisäksi ostoskoriin laitetaan yhä useammin pieniä ja luuttomia kinkkuja sekä kinkkurullia. Erikoisoluet ja erityisesti pienpanimo-oluet kasvattavat suosiotaan joulupöydän ruokajuomina. Kinkun rinnalla tai sijaan voidaan pääruokana tarjota kalkkunaa, karitsaa tai joulukaloja. Monet kuluttajat arvostavat erityisesti kalaruokia vähän kevyempinä valintoina. Myös mäti säilyttää asemansa juhlapöydän herkkuna.

Perinteisten ruokalajien ohella tarjotaan yhä useammin uusia makuja. Moni tuunaa perinteisiä versioita uusilla mausteilla tai raaka-aineilla. Puuro voidaan keittää kookosmaitoon ja joulupöydän juureksina saattavat olla bataatti, keltajuuri, maa-artisokka tai punajuuri. Laatikoiden lisäksi niistä tehdään vaihtelevia lisukkeita pääruoan oheen. Kansainvälisistä herkuista kiinnostavat muun muassa ilmakuivattu kinkku, tiramisu sekä erikoisjuustot.

Rahkaa käytetään jälkiruuissa ja leivonnassa tänäkin vuonna ja niissä hyödynnetään mielellään joulun sesonkimakuja. Myös hedelmiä käytetään entistä innovatiivisemmin salaateissa ja jälkiruuissa. Omenien, päärynöiden ja klementiinien rinnalla tämän joulun suosikkeja ovat persimoni ja granaattiomena.

Pienet myymälät palvelevat myös juhlapäivinä

Jouluaattona kaupat sulkevat ovensa pääsääntöisesti puolilta päivin. Joulupäivänä 25.12. noin 330 pientä kauppaa ja huoltoaseman yhteydessä olevaa myymälää palvelee ruokaostosten tekijöitä. Joulunpyhinä kaupat ovat auki vaihtelevasti, joten oman kaupan aukioloajat kannattaa tarkistaa kaupan verkkosivuilta.

Päivittäistavarakauppojen joulun aukioloajat:

Jouluaatto 24.12.2015: kaikki kaupat klo 7–12, alle 100 m² päivittäistavarakaupat vapaa aukiolo.

Joulupäivä 25.12.2015: alle 100 m² päivittäistavarakaupat vapaa aukiolo, muut kaupat suljettu.

Tapaninpäivä 26.12.2015: enintään 400 m² päivittäistavarakaupat saavat olla auki 4 tuntia klo 8–18 välillä, alle 100 m² myymälät saavat olla auki vapaasti.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry, puh. 0400 688 708

Jaa julkaisu