Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski lokakuussa 1,7 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski lokakuussa 1,7 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 595,0 miljoonaa euroa.
Liikevaihto supistui kaikissa tuoteryhmissä. Pukeutumisen osalta laskua kertyi 6,3 prosenttia sekä kodin ja vapaa-ajan osalta 2,3 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto oli yhteensä 3,7 prosenttia pienempi kuin vuonna 2014. Elintarvikkeiden osalta liikevaihto laski 0,4 prosenttia vertailuajankohdastaan. 
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui tammi–lokakuussa 1,8 prosenttia vuodentakaisesta
Eniten laskua kertyi pukeutumisen osalta, kun liikevaihto väheni 7,9 prosenttia edellisvuodesta. Kodin ja vapaa-ajan osalta liikevaihto hiipui 4,6 prosenttia, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,6 prosenttia vuoden 2014 vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden liikevaihto sen sijaan kohosi 0,5 prosenttia vuoden 2014 tammi-lokakuusta.
– Vuosi 2015 on ollut käyttötavarakaupalle vaikea. Tavaratalo- ja hypermarketkaupalle joulukauppa on vuoden tärkein sesonki, joten toivottavasti suomalaiset uskaltavat lähteä ostoksille ja panostaa jouluun takavuosien tavoin. Ostovoima ja kuluttajien luottamus omaan talouteen on saatava jälleen kasvu-uralle, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.    
Vuoden 2015 lokakuussa oli 27 arkimyyntipäivää**, eli saman verran kuin edellisvuoden lokakuussa. Vastaavasti myös tammi-lokakuussa oli saman verran arkimyyntipäiviä kuin vuoden 2014 tammi-lokakuussa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt.
**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Lokakuussa arkipyhäksi lasketaan Pyhäinpäivä 31.10.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708 
Tilastokeskus, aktuaari Anna Mustonen p. 029 551 3326
Liitteet: Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin lokakuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.
Jaa julkaisu