”Etteks te tiedä kuka mä oon?” Räppäri Uniikki muistuttaa uusilla videoilla ikärajavalvonnasta

Ikää ei voi tietää – siksi se tarkastetaan, muistuttaa 7.10.2015 käynnistyvä päivittäistavarakaupan ikärajavalvonnan kampanja. Ettekstetiedä.fi-osoitteesta löytyvillä kampanjavideoilla räppäri Uniikilta eivät keinot lopu kesken kun ikärajavalvonta osuu omalle kohdalle ja ne oikeat henkkarit ovat jääneet kotiin. Räp-tähden luovia ratkaisuja henkilöllisyyden todistamiseksi voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

– Oli siistiä lähteä kampanjaan mukaan, sillä koen asian itselleni tärkeäksi ja uskon, että kauttani viesti saadaan hauskasti mutta asiallisesti perille. Lisäksi videoissa esittämäni rooli oli mielestäni kuin luotu minulle, Uniikki sanoo.

 

– Ikärajavalvonta on tärkeä ja hyvä asia, siksi haluamme kertoa siitä positiivisella ja rennolla otteella. Kampanjalla halutaan muistuttaa erityisesti nuoria kaupan asiakkaita alkoholin ja tupakan myynnin ikärajavalvonnasta. Kun pelisäännöt ovat selvät ja iän todistamiseen muistetaan varautua, on asiointikin sujuvaa, asiantuntija Anna Salminen Päivittäistavarakauppa ry:stä toteaa.

Laki velvoittaa kauppaa varmistamaan, ettei alkoholijuomia tai tupakkatuotteita myydä alaikäisille. Ikää ei voi tietää, eikä sen arvioiminen ole aina helppoa. Siksi ikä tarkastetaan kaikilta alkoholijuomia tai tupakkatuotteita ostavilta asiakkailta, jos he vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Toimintamalli on käytössä lähes kaikissa Suomen päivittäistavarakaupoissa. Iän voi kaupassa todistaa poliisin myöntämällä kuvallisella henkilökortilla, passilla, muukalaispassilla, ajokortilla tai mopokortilla.

Ikärajavalvonta on osa kaupan vastuullista toimintaa

Ikärajavalvonta on osa päivittäistavarakaupan vastuullista toimintaa. Päivittäistavarakaupan ikärajapassikoulutuksen on suorittanut yli 100 000 kaupan kassatehtävissä työskentelevää henkilöä ja alan opiskelijaa. Myös vuonna 2013 käyttöön otettu 30 vuoden viiteikä alkoholin ja tupakan myynnin ikärajavalvonnassa on tuonut hyvää tulosta. Se on madaltanut henkilökunnan kynnystä varmistaa asiakkaan ikä ja vähentänyt inhimillisiä virheitä iän arvioinnissa.

– Asiakkaat ymmärtävät yleensä hyvin ikärajavalvonnan tavoitteen ja arvostavat kaupan ikärajavalvontaa. Ikärajavalvonta ei ole mikään erikoinen juttu, vaan arkipäivää ja itsestään selvä osa asiointia. Taloustutkimus Oy:n Suomi Syö -tutkimuksen mukaan useampi kuin kaksi kolmesta (71 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että ruokakaupat huolehtivat hyvin alkoholituotteiden myynnin ikärajavalvonnasta. Eri mieltä asiasta oli vain 6 % vastaajista, Anna Salminen kertoo.

Lisätietoja:
Asiantuntija Anna Salminen, Päivittäistavarakauppa ry, puh. (09) 1728 6118, anna.salminen (a) pty.fi

Usein kysyttyä ikärajavalvonnasta

”Etteks te tiedä kuka mä oon” -kampanja ja 30 vuoden viiteikärajaohjeistus koskevat Päivittäistavara-kauppa ry:n jäsenyrityksiä. PTY:n jäseniä ovat Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, Ruokakesko Oy, Suomen Lähikauppa Oy, Lidl Suomi Ky, Stockmann Oyj Abp, R-kioski Oy, M Itsenäiset kauppiaat Oy, Minimani Yhtiöt Oy, Wihuri Oy, Tokmanni-konserni, Heinon Tukku Oy sekä K-kauppiasliitto ry.

Jaa julkaisu