Päivittäistavarakauppa tiukentaa otettaan ruokahävikistä – Kauppa mukana Hävikkiviikossa

Päivittäistavarakaupalle ruokahävikin vähentäminen on tärkeä tavoite. Kaupat ovat onnistuneet vähentämään ruokahävikkiään sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan, kauppojen sunnuntaiaukiolon sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.  Päivittäistavarakauppa on mukana valtakunnallisessa Hävikkiviikossa, joka käynnistyi 7.9.2015.  

– Ensisijaisesti kaupat antavat myymättä jääneitä elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen tai niitä käytetään hyödyksi teollisten prosessien raaka-aineena. Hävikkiin päätyneestä leivästä voidaan esimerkiksi tehdä liikenteen biopolttoainetta. Vasta sitten vaihtoehtona on hävikin ympäristöystävällinen käsittely jätteenä, kuten hyödyntäminen energiana, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä kertoo.
Hävikkiä voidaan vähentää koko elintarvikeketjussa
Kaupan, elintarviketeollisuuden yritysten sekä maatilojen välinen yhteistyö on avainasemassa vähennettäessä koko elintarvikealan hävikkiä. Päivittäistavarakauppa ry ja Elintarviketeollisuusliitto ry ovatkin esittäneet hallitukselle, että elintarvikeketjun toimijoiden ja valtionhallinnon yhteistyönä käynnistettäisiin laajapohjainen kehityshanke elintarviketalouden arvoketjun materiaalitehokkuuden parantamiseksi ja hävikin vähentämiseksi vapaaehtoisin toimin.
– Kaupan tehokas toiminta on tuonut hyvää tulosta. Kauppojen ruokahävikki on noin 12–14 kiloa suomalaista kohti eli noin puolet vähemmän kuin kotitalouksissa, joissa suurin osa ruokahävikistä syntyy. Systemaattisilla ja tehokkailla toimintatavoilla voidaan elintarvikehävikkiä kuitenkin edelleen vähentää myös kaupassa, Nieminen toteaa.
Päivittäistavarakauppa ry:n kesällä 2015 alkaneessa hankkeessa kehitetään toimintatapoja hävikin vähentämiseksi ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi päivittäistavarakaupan myymälöissä. Seuraavaksi voitaisiin ottaa tarkasteluun koko elintarvikealan arvoketju pellolta pöytään.
Myös kuluttaja voi auttaa pienentämään hävikkiä
Kaupan hävikki on suurinta tuoretuotteissa. Kuluttaja voi auttaa vähentämään ruokahävikkiä esimerkiksi valitsemalla kaupassa asioidessaan kypsiä hedelmiä ja vihanneksia puolikypsien sijaan. Kotona tuotteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä kutakin tuotetta sille sopivassa säilytyslämpötilassa sekä pakastamalla. Myös parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero on hyvä muistaa.
Parasta ennen -merkintä liittyy usein tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin. Näin merkittyjä tuotteita ei kannata heittää automaattisesti pois päiväyksen ylityttyä, vaan aistinvaraisesti arvioida käyttökelpoisuus. Usein tuotteet ovat täysin kunnossa päiväyksen ylittymisen jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään hyvin nopeasti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen -päiväys.

Lisätietoja:
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0500 422 216, ilkka.nieminen (a) pty.fi

Lisätietoja Hävikkiviikosta: www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko 

   Päivittäistavarakauppa ry:n materiaalitehokkuushanke  toteutetaan 1.7.2015–30.6.2016. Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa hanketta.


Jaa julkaisu