Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi heinäkuussa 1,4 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi heinäkuussa 1,4 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 577,6 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski heinäkuussa ainoastaan kodin ja vapaa-ajan osalta. Laskua kertyi 3,2 prosenttia verrattuna vuoden 2014 heinäkuuhun. Pukeutumisen osalta liikevaihto kääntyi nousuun ja kasvoi 0,3 prosenttia, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui yhteensä 2,3 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 3,8 prosenttia edellisvuodesta.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui tammi-heinäkuussa 1,7 prosenttia vuodentakaisesta
Eniten laskua esiintyi pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa liikevaihto supistui 7,7 prosenttia verrattuna vuoden 2014 tammi-heinäkuuhun. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto laski puolestaan 5,1 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 5,8 prosenttia vuoden 2014 vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden liikevaihto sen sijaan kasvoi 0,9 prosenttia edellisvuodesta.
Vuoden 2015 heinäkuussa oli 27 arkimyyntipäivää**, eli saman verran kuin edellisvuoden heinäkuussa. Vastaavasti myös tammi-heinäkuussa oli saman verran arkimyyntipäiviä kuin vuoden 2014 tammi-heinäkuussa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt.
** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Heinäkuussa ei ollut yhtään arkipyhäpäivää.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto(a)pty.fi
Tilastokeskus, aktuaari Anna Mustonen p. 029 551 3326
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin heinäkuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.
Jaa julkaisu