Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto nousi kesäkuussa 0,4 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto nousi kesäkuussa 0,4 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 574,1 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski kesäkuussa pukeutumisen sekä kodin ja vapaa-ajan osalta. Liikevaihto supistui pukeutumisen tuoteryhmässä 5,8 prosenttia verrattuna vuoden 2014 kesäkuuhun. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto laski 3,8 prosenttia vuodesta 2014, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui yhteensä 4,3 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto puolestaan nousi 3,4 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui alkuvuonna 2,2 prosenttia edellisvuodesta 
Eniten laskua esiintyi pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa liikevaihto supistui 9,0 prosenttia verrattuna vuoden 2014 tammi-kesäkuuhun. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto laski puolestaan 5,4 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 6,4 prosenttia edellisvuodesta. Elintarvikkeiden liikevaihto sen sijaan nousi 0,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vuoden 2015 kesäkuussa oli 25 arkimyyntipäivää**, eli yksi päivä enemmän kuin edellisvuoden kesäkuussa. Vastaavasti myös tammi-kesäkuussa oli yksi arkimyyntipäivä enemmän kuin vuoden 2014 tammi-kesäkuussa.

Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.

** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Kesäkuussa arkipyhäksi lasketaan Juhannuspäivä 20.6.2015.

Lisätietoja:

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto(a)pty.fi
Tilastokeskus, aktuaari Anna Mustonen p. 029 551 3326
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin kesäkuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.
Jaa julkaisu