Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski toukokuussa 3,4 prosenttia

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski toukokuussa 3,4 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 566,7 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski toukokuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto supistui pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua oli 12,8 prosenttia verrattuna vuoden 2014 toukokuuhun. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto supistui 4,3 prosenttia vuodesta 2014, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski yhteensä 6,8 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto laski puolestaan 1,1 prosenttia edellisvuoden toukokuusta.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui tammi-toukokuussa 2,7 prosenttia edellisvuodesta

Kaikissa tuoteryhmissä esiintyi laskua verrattuna vuoden 2014 tammi-toukokuuhun. Eniten liikevaihto väheni pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 9,7 prosenttia. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui puolestaan 5,7 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 6,8 prosenttia edellisvuodesta. Elintarvikkeiden liikevaihto laski 0,1 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Vuoden 2015 toukokuussa oli 24 arkimyyntipäivää**, eli yksi päivä vähemmän kuin edellisvuoden toukokuussa. Vastaavasti myös tammi-toukokuussa oli yksi arkimyyntipäivä vähemmän kuin vuoden 2014 tammi-toukokuussa.
Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt.

**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Toukokuussa arkipyhiä olivat Vappu 1.5. sekä Helatorstai 14.5.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi
Tilastokeskus, aktuaari Anna Mustonen p. 029 551 3326

Liitteet:

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin toukokuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)


Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.

Jaa julkaisu