Päivittäistavaroiden vähittäismyynti laski toukokuussa 3,1 prosenttia edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli toukokuussa 1 362,3 miljoonaa euroa, mikä oli 3,1 prosenttia vähemmän kuin toukokuussa 2014.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat toukokuussa 0,7 prosenttia vuoden 2014 toukokuusta. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat kasvoivat 2,1 prosenttia vuodentakaisesta.** Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien sekä käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat 1,3 prosenttia, ja käyttötavaroiden hinnat 0,8 prosenttia viime vuoden toukokuusta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos*** oli toukokuussa -0,0 prosenttia. Huhtikuussa inflaatio oli -0,2 prosenttia.

– Päivittäistavarakaupassa myynnin laskua kolmella prosentilla voidaan pitää poikkeuksellisen suurena. Osa laskusta selittyy alentuneella hintatasolla. Lisäksi toukokuussa oli tänä vuonna yksi arkimyyntipäivä vähemmän kuin viime vuonna. Toukokuun viileä sää on todennäköisesti vaikuttanut myös tiettyjen kesäkaudelle tyypillisten tuoteryhmien myyntiin, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden myynti laski toukokuussa eniten pienissä supermarketeissa, joissa laskua kertyi 6,8 prosenttia vuodentakaisesta. Laskua kertyi myös suurissa supermarketeissa, hypermarketeissa ja valintamyymälöissä. Suurissa supermarketeissa myynti laski 3,5 prosenttia, hypermarketeissa 1,0 prosenttia ja valintamyymälöissä 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Kasvua oli ainoastaan pienmyymälöissä 4,4 prosenttia verrattuna toukokuuhun 2014.

Päivittäistavaroiden myynti laski tammi-toukokuussa 1,1 prosenttia vuodentakaisesta

Päivittäistavaroiden myynti supistui tammi-toukokuussa 1,1 prosenttia vuoden 2014 tammi-toukokuusta. Eniten myynti laski pienissä supermarketeissa, joissa laskua kertyi 4,4 prosenttia edellisvuodesta. Myynti supistui tammi-toukokuussa myös valintamyymälöissä, joissa laskua kertyi 3,2 prosenttia vuodentakaisesta. Pienmyymälöissä, suurissa supermarketeissa ja hypermarketeissa myynti sen sijaan kasvoi tammi-toukokuussa. Pienmyymälöissä kasvua kertyi 2,3 prosenttia, suurissa supermarketeissa 0,3 prosenttia ja hypermarketeissa 0,1 prosenttia vuoden 2014 tammi-toukokuusta.

Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-toukokuussa yhteensä 0,7 prosenttia vuoden 2014 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien sekä käyttötavaroiden hinnat laskivat vuoden 2014 tammi-toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat 1,7 prosenttia, ja käyttötavaroiden hinnat 0,3 prosenttia. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat sen sijaan kasvoivat 2,7 prosenttia vuoden 2014 tammi-toukokuuhun verrattuna.

Vuoden 2015 toukokuussa oli 24 arkimyyntipäivää****, eli yksi päivä vähemmän kuin edellisvuoden toukokuussa. Vastaavasti myös tammi-toukokuussa oli yksi arkimyyntipäivä vähemmän kuin vuoden 2014 tammi-toukokuussa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Alkoholi- ja tupakkaveroja korotettiin 1.1.2014 alkaen. Lisäksi tupakkaveroa korotetiin uudelleen 1.1.2015. Tupakkatuotteiden osalta verojen nosto on näkynyt kuluttajahinnoissa vasta vähitellen vuosien 2014–2015 aikana.

***Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut toukokuun 2015 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen.

****Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Toukokuussa arkipyhiä olivat Vappu 1.5. sekä Helatorstai 14.5.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi 
Tilastokeskus, aktuaari Anna Mustonen p. 029 551 3326

Liitteet:

  • Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin toukokuussa 2014 ja 2015 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu