Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kääntyi maaliskuussa 3,9 prosentin kasvuun

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi maaliskuussa 3,9 prosenttia edellisvuodesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 589,2 miljoonaa euroa.
Liikevaihto kasvoi maaliskuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto kasvoi pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa kasvua kertyi 6,9 prosenttia vuoden 2014 maaliskuusta. Koti- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi 3,7 prosenttia edellisvuodesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto lisääntyi yhteenlaskettuna 4,6 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi puolestaan 3,5 prosenttia vuoden 2014 maaliskuusta.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,4 prosenttia edellisvuodesta 
Liikevaihto väheni tammi-maaliskuussa eniten pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 2,5 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui puolestaan 2,0 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 2,2 prosenttia edellisvuodesta. Elintarvikkeiden liikevaihto sen sijaan kasvoi 0,7 prosenttia vuoden 2014 ensimmäisestä neljänneksestä.
Vuoden 2015 maaliskuussa oli 26 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin edellisvuoden maaliskuussa. Vastaavasti koko myös tammi-maaliskuussa oli saman verran arkimyyntipäiviä kuin vuoden 2014 tammi-maaliskuussa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.
** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Maaliskuussa ei ollut arkimyyntipäiviä.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto@pty.fi 
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin maaliskuussa 2015 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Tammikuusta 2015 lähtien tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti kaikilta jäsenyrityksiltä. Aiemmin myyntiluvuissa on ollut mukana verkkokauppa vain osalta jäsenyrityksistä. Vuoden 2014 myyntiluvut on päivitetty vastaavasti, joten muutosprosentit ovat vertailukelpoisia. Vuoden 2014 vertailuluvut päivitetään kuukausi kerrallaan vuoden 2015 aikana. Liikevaihdon arvon aikasarjaan syntyy tästä johtuen aikasarjakatkos vuosien 2014 ja 2015 välille, mutta vuosimuutoksiin aikasarjakatkosta ei tule.
Jaa julkaisu