76 % suomalaisista ostaisi itsehoitolääkkeitä päivittäistavarakaupasta

Kolme neljästä (76 %) 18–69-vuotiaasta suomalaisesta olisi valmis ostamaan reseptivapaita itsehoitolääkkeitä päivittäistavarakaupasta. Kuluttajat haluaisivat ostaa kaupasta erityisesti flunssa-, nuha- ja yskänlääkkeitä, särkylääkkeitä, perusvoiteita sekä allergia- ja liikahappoisuuslääkkeitä. Vain 17 % vastaajista ei ollut valmiita ostamaan itsehoitolääkkeitä päivittäistavarakaupasta. Tiedot selviävät TNS Gallupin toteuttamasta kyselytutkimuksesta.

Reseptivapaita itsehoitolääkkeitä ovat esimerkiksi erilaiset allergia-, flunssa-, kurkkukipu-, kuume- ja ummetuslääkkeet sekä vitamiinit ja tupakoinnin lopettamistuotteet. Useissa Euroopan maissa, muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa itsehoitolääkkeiden myyntiä on vapautettu apteekkien ulkopuolelle. Suomessa vain nikotiinikorvausvalmisteita on mahdollista ostaa ruokakaupasta.

– Vaikka itsehoitolääkkeitä vapautettaisiin turvallisen valikoiman puitteissa päivittäistavarakauppoihin, kuluttajat voisivat toki edelleen halutessaan ostaa samoja tuotteita apteekista. Osalle kuluttajista apteekkien antama neuvonta ja palvelu ovat tärkeitä. Kaikki kuluttajat eivät kuitenkaan aina tarvitse tai saa neuvontaa apteekistakaan. TNS Gallupin kyselytutkimuksessa 45 % apteekista itsehoitolääkkeitä ostaneista ei ole saanut neuvontaa apteekin henkilökunnalta viimeisen puolen vuoden aikana, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisessa kyse on ensisijaisesti kuluttajien edusta, turvalliseksi määriteltyjen lääkkeiden saatavuuden parantamisesta. Uudistus vahvistaisi myös etenkin pienten myymälöiden kilpailukykyä. Sen sijaan huoli apteekkien katoamisesta on turha: Ruotsissa neljästä eniten myydystä itsehoitolääkkeestä 30 % myydään päivittäistavarakaupoista ja 70 % apteekeista.

Kyselytutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy helmikuussa 2015 Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–69-vuotiaat suomalaiset (pl. Ahvenanmaa) ja tutkimukseen vastasi 1 004 henkilöä.

Itsehoitolääkkeitä voidaan myydä kaupoissa turvallisesti

Maaliskuun 14. päivä julkistetusta lääkealan ammattilaisten tekemästä selvityksestä käy ilmi, että myös Suomessa voisi turvallisesti myydä useita itsehoitolääkkeitä apteekkien ulkopuolella. Päivittäistavarakaupoissa myytäväksi soveltuisivat erityisesti valmisteet, joiden käytöstä ilman neuvontaa aiheutuvat riskit ovat pienet sekä tuotteet, joiden vääränlainenkaan käyttö ei aiheuta suurta vaaraa ja joiden käyttö asianmukaisesti ohjeistettuna onnistuu hyvin.

Itsehoitolääkkeiden myynti voidaan toteuttaa turvallisesti myös päivittäistavarakaupoissa. Esimerkiksi Ruotsissa ruokakaupoissa itsehoitolääkkeet ovat ikärajavalvottuja K-18-tuotteita toisin kuin apteekeissa. Viranomaiset myös valvovat kaupan asianmukaista toimintaa itsehoitolääkkeiden myynnissä. Tuotteiden sijoittelulla voidaan tarvittaessa vielä tehostaa valvontaa esimerkiksi sijoittamalla tuotteet kassan läheisyyteen tai siirtämällä myynti tiskin taakse.

– Suomessa päivittäistavarakaupoilla on hyvät omavalvonnan ja ikärajavalvonnan käytännöt, joiden pohjalle voidaan rakentaa itsehoitolääkkeiden edellyttämä valvonta ja lisäkoulutus. Myös kuluttajien ohjeistus ja neuvonta voidaan hoitaa vastuullisesti. Lääkeinformaation jakaminen ja neuvonnan järjestäminen kaupoissa voidaan toteuttaa esimerkiksi kosketusnäytöllisen inforuudun tai puhelinneuvonnan avulla, Kari Luoto kertoo.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi

Liite: Tutkimusgraafi: Valmius itsehoitolääkkeiden ostamiseen päivittäistavarakaupasta (pdf, TNS Gallup)

Jaa julkaisu