Päivittäistavaroiden vähittäismyynti pysyi tammikuussa edellisvuoden tasolla

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli tammikuussa 1 284,9 miljoonaa euroa, mikä oli 0,1 prosenttia vähemmän kuin tammikuussa 2014.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammikuussa 0,3 prosenttia vuoden 2014 tammikuusta. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat kasvoivat tammikuussa 3,4 prosenttia vuoden 2014 tammikuusta.** Myös käyttötavaroiden hinnat kasvoivat 0,3 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat sen sijaan laskivat 1,4 prosenttia. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos*** kääntyi tammikuussa -0,2 prosenttia negatiiviseksi, kun joulukuussa inflaatio oli 0,5 prosenttia.

– Ruoan hintataso jatkoi tammikuussa laskuaan, vähennyksen ollessa -1,4 %. Toivottavasti tämä yhdessä alhaisen korkotason ja polttoaineen hinnanlaskun kanssa rohkaisisivat suomalaisia kuluttamaan ja käyttämään palveluita. Kotimarkkinoiden kannalta olisi tärkeää, että päivittäistavarakaupan lisäksi käyttötavarakauppaan saataisiin piristystä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.
Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammikuussa eniten pienmyymälöissä, joissa kasvua kertyi 3,6 prosenttia edellisvuodesta. Myynti lisääntyi myös suurissa supermarketeissa, joissa myynti kasvoi 1,7 prosenttia vuodentakaisesta. Muissa myymälöissä myynti sen sijaan laski. Eniten laskua kertyi pienissä supermarketeissa, joissa myynti supistui 3,2 prosenttia vuoden 2014 tammikuusta. Valintamyymälöissä myynti laski puolestaan 1,2 prosenttia ja hypermarketeissa 0,3 prosenttia edellisvuodesta.
Vuoden 2015 tammikuussa oli 25 arkimyyntipäivää****, saman verran kuin edellisvuoden tammikuussa.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.
*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.
**Alkoholi- ja tupakkaveroja korotettiin 1.1.2014 alkaen. Lisäksi tupakkaveroa korotetiin uudelleen 1.1.2015. Tupakkatuotteiden osalta verojen nosto on näkynyt kuluttajahinnoissa vasta vähitellen vuosien 2014–2015 aikana.
***Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2015 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen.
****Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Tammikuussa arkipyhiä olivat 1.1.2015 sekä 6.1.2015.

Lisätietoja:

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:

Jaa julkaisu