Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski joulukuussa 4,4 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski joulukuussa 4,4 prosenttia edellisvuoden joulukuusta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 849,4 miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski joulukuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto laski pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua kertyi 11,2 prosenttia vuoden 2013 joulukuusta. Koti- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto laski 8,3 prosenttia edellisvuodesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto väheni yhteenlaskettuna 8,9 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto pysyi lähes vuoden 2013 joulukuun tasolla, kun laskua kertyi vain 0,2 prosenttia.
Vuoden 2014 liikevaihto supistui 2,9 prosenttia vuodesta 2013 
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen vuoden 2014 liikevaihto supistui 2,9 prosenttia vuodesta 2013. Liikevaihto väheni eniten vuonna 2014 pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 7,8 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui puolestaan 5,6 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 6,3 prosenttia edellisvuodesta. Elintarvikkeiden liikevaihto laski sen sijaan vain 0,6 prosenttia vuodesta 2013.
– Tavaratalo- ja hypermarketketjujen joulukuun ja koko vuoden 2014 liikevaihto laski jo toisena vuonna peräkkäin. Kuluttajien ostovoiman heikkeneminen ja epävarmuus oman talouden kehittymisestä näkyvät erityisesti käyttötavarakaupan myynnin vähenemisessä. Kotimarkkinoiden elinvoimaisuuden kannalta on nyt välttämätöntä tehdä päätöksiä, joilla saadaan kuluttajien ostovoima kasvuun. Kyse on myös tuhansien ihmisten työpaikoista, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.
Vuoden 2014 joulukuussa oli 24 arkimyyntipäivää** eli yksi enemmän kuin edellisvuoden joulukuussa. Vastaavasti koko vuonna 2014 oli yksi arkimyyntipäivä vähemmän kuin vuonna 2013.

Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.
**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Joulukuussa arkimyyntipäiviä olivat 6.12. sekä 25.–26.12.2014.
Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708, kari.luoto@pty.fi 
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:  
  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin joulukuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu