Joulun ruokaostoksiin panostetaan taantumasta huolimatta – myyntiin 20 % lisäys

Perinteiset jouluherkut pitävät pintansa tänäkin jouluna suomalaisissa juhlapöydissä. Joulukaupan arvo on päivittäistavarakaupassa 200–250 miljoonaa euroa, mikä on noin 20 prosenttia tavallisen kuukauden keskiarvoa suurempi.

– Joulu on päivittäistavarakaupalle vuoden kiireisintä aikaa. Perinteet ovat ihmisille tärkeitä ja kuluttajat haluavat panostaa joulupöytään taantumasta huolimatta. Odotammekin ruokakaupan osalta kohtuullisen hyvää myynnillistä tulosta, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi.

Joulua edeltävällä viikolla myymälöiden myynti kasvaa noin 15–25 %. Suurten myymälöiden myynti kasvaa joulukuussa suhteessa enemmän kuin pienempien supermarkettien ja markettien myynti. Joulukiireiden keskellä kuluttajat arvostavat myös nopeaa asiointia pienissä lähikaupoissa, joiden merkitys korostuu erityisesti joulunaluspäivinä sekä pyhien aikana ruokaostosten täydennyksessä.

Luomukinkut ja pienet kinkut kasvattavat suosiotaan

Suosituin jouluruoka on kinkku, muita kestosuosikkeja ovat lanttu- ja porkkanalaatikko, rosolli sekä perunalaatikko. Kinkkuja myydään jouluksi noin 6–7 miljoonaa kiloa ja laatikoita noin 3 miljoonaa kiloa. Yli 90 % kaupoissa myytävistä kinkuista on kotimaisia. Luomukinkkujen tarjonta on lisääntynyt ja Pro Luomun arvion mukaan suomalaisia luomukinkkuja on tänä vuonna markkinoilla yhteensä 120 000 kiloa. Luomun lisäksi pienet kinkut ovat lisänneet tasaisesti suosiotaan.

Myös uudemmat jouluruoat ovat vakiinnuttaneet paikkansa sesongin tuotteina. Esimerkiksi kalkkuna ja joulukalat ovat tärkeässä roolissa monessa joulupöydässä. Tarjolla on usein lisäksi erilaisia majoneesipohjaisia rapu- ja kalasalaatteja sekä mätiherkkuja. Hedelmistä joulunaikaan ostetaan erityisesti punaisia omenoita, klementiinejä, rypäleitä ja taateleita. Myös viikunat ja granaattiomenat löytyvät usein joulun ostoslistalta.

Leivonta on kasvattanut suosiotaan suomalaisten keskuudessa ja trendi näkyy myös jouluna. Joulun leivonnaisia tehdään nyt mielellään itse ja ostoskorista löytyykin usein erilaisia jauhoja, pähkinärouheita ja erikoissokereita. Myös maustettujen rahkojen käyttö jälkiruoissa on kasvussa. Makeisten myynti on suurimmillaan juuri ennen joulua, kun hankitaan viimeiset lahjat.

Moni kauppa palvelee myös juhlapäivinä

Jouluaattona kaupat rauhoittuvat joulunviettoon pääsääntöisesti puolilta päivin. Joulupäivänä noin 330 pientä, alle 100 m² kauppaa ja huoltoaseman yhteydessä olevaa myymälää palvelee ruokaostosten tekijöitä. Tapaninpäivänä myös alle 400 m² myymälät saavat olla avoinna neljän tunnin ajan. Joulunpyhinä kaupat ovat auki vaihtelevasti, joten oman kaupan aukioloajat kannattaa tarkistaa esimerkiksi kaupan verkkosivuilta.

Päivittäistavarakauppojen joulun aukioloajat:

  • Jouluaatto, keskiviikko: kaikki kaupat klo 7–12, alle 100 m² päivittäistavarakaupat vapaa aukiolo.
  • Joulupäivä, torstai: alle 100 m² päivittäistavarakaupat vapaa aukiolo, muut kaupat suljettu.
  • Tapaninpäivä, perjantai: alle 400 m² päivittäistavarakaupat 4 h klo 8–18 välillä, alle 100 m² vapaa aukiolo.

Katso joulun ja vuodenvaihteen kaikki poikkeukset kauppojen aukiolossa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi

Jaa julkaisu