Kuluttajien tiedonsaanti elintarvikkeista paranee – pakkausmerkinnät muuttuvat

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät muuttuvat 14.12.2014 alkaen. Tavoitteena on parantaa merkintöjen luettavuutta ja antaa kuluttajille aiempaa selkeämmin tietoa elintarvikkeesta. Uudistus koskee muun muassa tuotteiden ainesosaluetteloita ja ravintoarvotietoja.

Uusilla pakkausmerkinnöillä varustetut pakkaukset korvaavat aiemmat pakkaukset joulukuun puolivälistä lähtien. Varastoissa olevat, ennen muutosta valmistetut tuotteet saa myydä loppuun vanhoilla merkinnöillä. Markkinoilla voi siis olla jonkin aikaa kahdenlaisia pakkauksia.

Kauppa on tehnyt mittavan työn pakkausmerkintöjen uudistuksessa

Myös kaupan omien tuotemerkkien pakkausmerkinnät uudistuvat 14.12.2014 alkaen. Käytännössä uudistus merkitsee elintarvikkeen koko pakkauksen uudistamista. Pakkausmerkintöjen muutos onkin ollut kaupalle mittava työ.

– Kaupalle on tärkeää, että kuluttajille tärkeät tiedot ovat helposti kuluttajan saatavilla. Kaupan omien merkkien osalta muutosta on valmisteltu huolella siitä huolimatta, että tarkemmat soveltamisohjeet yrityksille ovat valmistuneet viiveellä, Päivittäistavarakauppa ry:n asiantuntija Merja Söderström kertoo.

Elintarvikkeita ja niiden tietojen ilmoittamista koskeva säädöstyö on EU:ssa edelleen osittain kesken.

– Sekä kuluttajien että yritysten etu olisi, että pakkausmerkintöjen uudistukset etenisivät suunnitelmallisesti ja tehokkaasti. Siksi olisi erittäin tärkeää, että EU:n tarkemmat säännökset ja käytännön soveltamisohjeet valmistuisivat ajoissa ja viivästyksiltä vältyttäisiin, Söderström painottaa.

Osa muutoksista voimaan vasta vuosina 2015 ja 2016

Kuluttajien kannattaakin huomioida, että uuden asetuksen mukaiset säännöt tulevat voimaan asteittain. Esimerkiksi pakollisiin merkintöihin kuuluvien ravintoarvotietojen osalta sääntöjä aletaan soveltaa vasta vuonna 2016.

Pakkaamattomien tuotteiden osalta uudistus tulee puolestaan voimaan 1.4.2015. Pakkaamattomia elintarvikkeita ovat esimerkiksi kaupan palvelutiskillä myytävät valmissalaatit ja ruoka-annokset sekä paistopistetuotteet. Näistä tuotteista kuluttaja saa tietoja esimerkiksi ainesosista, käyttö- ja säilytysohjeista sekä alkuperämaasta. Kuluttaja voi pyytää tietoja henkilökunnalta tai ne ovat kuluttajan saatavilla kirjallisessa tai sähköisessä muodossa myymälässä.

– Pakkaamattomista tuotteista kauppa on jo pitkään antanut kuluttajille tietoja, joita asetus vasta nyt alkaa edellyttää. Niiden osalta uudistus tuo vain vähän käytännön muutoksia, Merja Söderström toteaa.

Lisätietoja:
Asiantuntija Merja Söderström, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 050 5600 350, merja.soderstrom (a) pty.fi
Lue lisää pakkausmerkinnöistä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta.

Jaa julkaisu