Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski lokakuussa 0,4 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski lokakuussa 0,4 prosenttia edellisvuoden lokakuusta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 607,8 miljoonaa euroa.
Liikevaihto kasvoi lokakuussa vain elintarvikkeiden tuoteryhmässä, jossa kasvua kertyi 3,4 prosenttia. Käyttötavaroiden tuoteryhmissä liikevaihto jatkoi laskuaan. Laskua kertyi kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 4,8 prosenttia ja pukeutumisen tuoteryhmässä 6,8 prosenttia vuodentakaisesta. Yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,5 prosenttia edellisvuoden lokakuusta.
Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-lokakuun liikevaihto supistui 2,2 prosenttia vuodentakaisesta 
Liikevaihto väheni eniten kuluvan vuoden tammi-lokakuussa pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 6,7 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 5,2 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden liikevaihto pysyi lähes edellisvuoden tammi-lokakuun tasolla, kun kasvua kertyi 0,1 prosenttia. 
Vuoden 2014 lokakuussa oli 27 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin edellisvuoden lokakuussa. Vastaavasti tammi-lokakuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.
* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt.

** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Lokakuussa ei ollut arkipyhiä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:
  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin lokakuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu