Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi lokakuussa 3,7 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli lokakuussa 1 392,5 miljoonaa euroa, mikä oli 3,7 prosenttia enemmän kuin lokakuussa 2013.
Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan päivittäistavaroiden hinnat kohosivat lokakuussa yhteensä 0,8 prosenttia edellisvuoden lokakuusta. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat kasvoivat 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.** Myös käyttötavaroiden hinnat kohosivat, kun kasvua vuodentakaisesta kertyi 0,5 prosenttia. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat sen sijaan laskivat 0,2 prosenttia viime vuoden lokakuusta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos*** eli inflaatio hidastui lokakuussa 1,0 prosenttiin, kun se syyskuussa oli 1,3 prosenttia.

– Lähes neljän prosentin myynnin kasvu viime vuoteen verrattuna selittyy osittain pyhäinpäivän aaton sijoittumisella tänä vuonna lokakuuhun. Pyhäinpäivän aatto on ruokakaupalle merkittävä kauppapäivä. Kuluttajien kannalta hyvä uutinen oli, että lokakuussa ruoan hintataso jatkoi edelleen lievää laskua. Koko vuoden hintakehityskin on ollut vain +0,3 %, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiivistää.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi lokakuussa kaikissa myymälätyypeissä. Eniten myynti kasvoi suurissa supermarketeissa, joissa kasvua kertyi 6,6 prosenttia edellisvuoden lokakuusta. Pienmyymälöissä myynti kasvoi toiseksi eniten, 5,5 prosenttia vuoden 2013 lokakuusta. Hypermarketeissa myynti kasvoi 3,8 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Vähiten myynti kasvoi valintamyymälöissä, joissa kasvua kertyi 0,3 prosenttia viime vuoden lokakuusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 1,2 prosenttia vuoden 2014 tammi-lokakuussa

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi kuluvan vuoden tammi-lokakuussa 1,2 prosenttia vertailuajankohdastaan. Eniten kasvoivat suuret supermarketit, joissa myynti kohosi 3,6 prosenttia edellisvuodesta. Myynti kasvoi tammi-lokakuussa myös pienmyymälöissä ja hypermarketeissa. Pienmyymälöissä kasvua kertyi 3,4 prosenttia ja hypermarketeissa 0,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Pienissä supermarketeissa sekä valintamyymälöissä myynti sen sijaan supistui edellisvuoden tammi-lokakuusta. Laskua kertyi pienissä supermarketeissa 1,1 ja valintamyymälöissä 0,4 prosenttia.
Päivittäistavaroiden hinnat kallistuivat vuoden 2014 tammi-lokakuussa yhteensä 0,9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kohosivat 0,3 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 0,1 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat nousivat voimakkaimmin lisäyksen ollessa 3,9 prosenttia viime vuoden tammi-lokakuusta. 
Vuoden 2014 lokakuussa oli 27 arkimyyntipäivää**** eli saman verran kuin edellisvuoden lokakuussa. Vastaavasti tammi-lokakuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.
Tilaston taustatiedot
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.***** 
*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Alkoholi- ja tupakkaveroja korotettiin 1.1.2014 alkaen. Tupakkatuotteiden osalta verojen nosto on näkynyt kuluttajahinnoissa kuitenkin vasta vähitellen vuoden 2014 aikana.

***Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on uudistanut tammikuun 2014 alusta kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja painorakenteen.

****Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Lokakuussa ei ollut arkipyhiä.

*****Arvonlisäveroa korotettiin 1.1.2013 alkaen, jolloin yleinen verokanta nousi 24 prosenttiin ja elintarvikkeiden arvonlisävero 14 prosenttiin.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912
Liitteet:
  • Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin lokakuussa 2013 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu