Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski syyskuussa 3,1 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski syyskuussa 3,1 prosenttia edellisvuoden syyskuusta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 529,0 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi syyskuussa vain elintarvikkeiden tuoteryhmässä, jossa kasvua kertyi 1,0 prosenttia. Käyttötavaroiden tuoteryhmissä liikevaihto jatkoi laskuaan. Laskua kertyi kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 7,8 prosenttia ja pukeutumisen tuoteryhmässä 11,4 prosenttia vuodentakaisesta. Yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 8,9 prosenttia edellisvuoden syyskuusta.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-syyskuun liikevaihto supistui 2,4 prosenttia vuodentakaisesta

Liikevaihto väheni eniten kuluvan vuoden tammi-syyskuussa pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 6,7 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 5,3 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Myös elintarvikkeiden liikevaihto väheni edellisvuoden tammi-syyskuusta, kun vähennystä vuodentakaisesta kertyi 0,3 prosenttia.

Vuoden 2014 syyskuussa oli 26 arkimyyntipäivää** eli yksi enemmän kuin edellisvuoden syyskuussa. Vastaavasti tammi-syyskuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.
Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Syyskuussa ei ollut arkipyhiä.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry, p. 0400 688 708
aktuaari Milka Suomalainen, Tilastokeskus, p. 029 551 2912

Liitteet:

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin syyskuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu