Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski elokuussa 2,7 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto jatkoi elokuussa laskuaan, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 564,5 miljoonaa euroa, mikä oli 2,7 prosenttia edellisvuoden elokuuta vähemmän.

Liikevaihto laski elokuussa jälleen kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto väheni kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä, jossa laskua viime vuoden elokuusta kertyi 5,6 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto laski puolestaan 3,6 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,1 prosenttia edellisvuoden elokuusta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto väheni käyttötavaroiden liikevaihtoa vähemmän, 1,1 prosenttia vertailuajankohdastaan.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-elokuun liikevaihto supistui 2,3 prosenttia vuodentakaisesta

Liikevaihto väheni eniten kuluvan vuoden tammi-elokuussa pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 6,1 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 5,0 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,3 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Myös elintarvikkeiden liikevaihto väheni edellisvuoden tammi-elokuusta, kun vähennystä vuodentakaisesta kertyi 0,4 prosenttia.
Vuoden 2014 elokuussa oli 26 arkimyyntipäivää** eli yksi vähemmän kuin edellisvuoden elokuussa. Vastaavasti tammi-elokuussa 2014 oli kaksi arkimyyntipäivää edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.
Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Elokuussa ei ollut arkipyhiä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912

Liitteet:

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin elokuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu