Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle tärkeää – kauppa mukana Hävikkiviikossa

Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle tärkeä tavoite, jonka eteen on tehty pitkäjänteisesti työtä niin myymälöissä kuin yhteishankkeissa viranomaisten kanssa. Päivittäistavarakauppa on mukana myös 8.9.2014 käynnistyneessä ruokahävikin vähentämiseen tähtäävässä valtakunnallisessa Hävikkiviikossa.

Päivittäistavarakaupoissa hävikin pienentämiseen tähtäävät toimenpiteet ovat tuoneet hyvää tulosta: Kauppojen ruokahävikki on noin 12–14 kiloa suomalaista kohti. Tämä on noin puolet vähemmän kuin kotitalouksissa, joissa suurin osa ruokahävikistä syntyy.

– Henkilökunnan ammattitaito, menekin hallinta sekä toimivat ennuste- ja tilausjärjestelmät ovat avainasioita, joilla kauppa on onnistunut vähentämään ruokahävikkiään. Tuotteita voidaan lisäksi myydä alennetuilla hinnoilla kun niiden parasta ennen -merkintä tai viimeinen käyttöpäivä -päiväys lähestyy, Päivittäistavarakauppa ry:n elintarvikeasiantuntija Anna Salminen kertoo.

Kaupan hävikki on suurinta tuoretuotteissa. Kuluttaja voi vähentää hävikkiä muun muassa valitsemalla ostoskoriinsa kypsiä hedelmiä ja vihanneksia puolikypsien sijaan. Kotona tuotteiden käyttöikää pidentää oikea säilytys. Esimerkiksi lihatuotteet tulee säilyttää jääkaapin alahyllyllä kylmimmässä osassa, ja maitotuotteet enintään +6 asteessa. Parasta ennen -päiväyksellä merkittyjä tuotteita ei puolestaan kannata heittää automaattisesti pois päiväyksen ylityttyä, vaan aistinvaraisesti arvioida käyttökelpoisuus. Usein tuotteet ovat täysin kunnossa päiväyksen ylittymisen jälkeenkin.

Parhaillaan on menossa myös yhteispohjoismainen hanke, joka selvittää, voitaisiinko nykyistä useammassa tuotteessa turvallisesti käyttää parasta ennen -merkintää viimeinen käyttöpäivä -merkinnän sijaan. Toteutuessaan uudistus pidentäisi tuotteiden käyttöikää ja auttaisi näin vähentämään hävikkiä. Suomessa hanketta vetää maa- ja metsätalousministeriö.

Lahjoitukset yksi tapa vähentää hävikkiä

Kauppa suhtautuu ruoan lahjoittamiseen myönteisesti ja siihen on yrityksissä olemassa toimivat käytännöt. Eviran vuonna 2013 uusima ruoka-apuohje on helpottanut ruoka-avun antamista.

– Eviran uusi ohje selkeytti osapuolten vastuita ketjussa ja se on lisännyt kauppojen antamaa ruoka-apua. Tyypillisesti lahjoitukset tehdään hyväntekeväisyysjärjestöjen tai seurakuntien kautta. Eniten lahjoitetaan hedelmiä ja leipätuotteita, Päivittäistavarakauppa ry:n asiantuntija Merja Söderström kertoo.

Hyväntekeväisyyteen luovuttamista halutaan edelleen helpottaa. Viranomaisten ohjeita päivittämällä voitaisiin nykyistä helpommin luovuttaa hyväntekeväisyyteen esimerkiksi tuotteita, joiden pakkauksissa on merkintävirhe.

 – Tällaista tuotetta ei voi lain mukaan myydä kaupassa, vaikka itse tuote olisi virheetön. Nämä tuotteet voidaan silti luovuttaa turvallisesti hyväntekeväisyyteen ja kertoa tuotevirheestä käyttäjille erikseen. Nykyään tämä edellyttää kuitenkin valvontaviranomaisen lupaa, mikä viivästyttää tuotteen luovuttamista. Siksi lupamenettelyä kannattaisi keventää, Söderström toteaa.

Elintarvikkeiden turvallisuus aina etusijalla

Elintarviketurvallisuus on Suomessa korkealla tasolla, ja sen varmistaminen on aina etusijalla. Ensisijaisesti tuotteet, joita kauppa ei voi enää myydä esimerkiksi viimeisen käyttöpäivän ylittymisen vuoksi pyritään luovuttamaan hyväntekeväisyyteen. Kun kauppa joutuu poistamaan elintarvikkeita jätteisiin, syynä on se, ettei elintarvike ole enää turvallinen käytettäväksi. Tuote on voinut pilaantua, pudota lattialle tai kylmäketju on voinut katketa.

– Nämä virheet eivät aina näy tuotteesta päällepäin, mutta voivat syötyinä aiheuttaa sairastumisen. Siksi esimerkiksi ruoan kerääminen kauppojen jäteastioista ei ole sallittua, Söderström muistuttaa.

Lisätietoja:

Elintarvikeasiantuntija Anna Salminen, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 040 562 8969, anna.salminen (a) pty.fi

Asiantuntija Merja Söderström, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 050 560 0350, merja.soderstrom (a) pty.fi

Päivittäistavarakauppa ry:n suositus Elintarvikkeiden luovuttaminen hyväntekeväisyyteen ja myynnistä poistuneet tuotteet

Lisätietoja Hävikkiviikosta: www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko

Jaa julkaisu