Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski heinäkuussa 3,2 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen heinäkuun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 564,0 miljoonaa euroa, mikä oli 3,2 prosenttia edellisvuoden heinäkuuta vähemmän.

Liikevaihto laski heinäkuussa jälleen kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto väheni kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä, jossa laskua viime vuoden heinäkuusta kertyi 7,2 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto laski puolestaan 5,0 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 6,6 prosenttia edellisvuoden heinäkuusta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto väheni käyttötavaroiden liikevaihtoa vähemmän, 1,1 prosenttia vertailuajankohdastaan.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-heinäkuun liikevaihto supistui 2,3 prosenttia vuodentakaisesta

Liikevaihto väheni eniten kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 6,5 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 4,9 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin yhteenlaskettuna kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 5,3 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Myös elintarvikkeiden liikevaihto väheni edellisvuoden tammi-heinäkuusta, kun vähennystä vuodentakaisesta kertyi 0,3 prosenttia.

Vuoden 2014 heinäkuussa oli 27 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin edellisvuodenkin heinäkuussa, kun taas tammi-heinäkuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.
Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Heinäkuussa ei ollut arkipyhiä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin heinäkuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu