Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi heinäkuussa 2,8 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo heinäkuussa oli 1 515,1 miljoonaa euroa, mikä oli 2,8 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2013.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan päivittäistavaroiden hinnat kohosivat heinäkuussa yhteensä 0,2 prosenttia edellisvuoden heinäkuusta. Kasvua aiheuttivat alkoholijuomien sekä tupakan hinnat, jotka kasvoivat 4,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.** Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat jatkoivat sen sijaan laskuaan, ollen 0,8 prosenttia pienempiä kuin viime vuoden heinäkuussa. Käyttötavaroiden hinnat olivat vuodentakaisella tasollaan. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos*** eli inflaatio laski heinäkuussa jälleen 0,8 prosenttiin, kun se kesäkuussa oli 0,9 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi heinäkuussa eniten pienmyymälöissä, joissa myynnin kasvua kertyi 7,4 prosenttia edellisvuoden heinäkuusta. Myynti laski vain hypermarketeissa, joissa laskua oli 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Valintamyymälöissä kasvua myynnissä oli 3,5 prosenttia, pienissä supermarketeissa 1,7 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 5,8 prosenttia viime vuoden heinäkuusta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 0,9 prosenttia vuoden 2014 tammi-heinäkuussa

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa 0,9 prosenttia vertailuajankohdastaan. Myynti kasvoi eniten suurissa supermarketeissa, joissa lisäystä vuodentakaisesta kertyi 3,2 prosenttia. Kasvua myynnissä oli myös pienmyymälöissä, joissa myynti kasvoi edellisvuoden tammi-heinäkuusta 2,5 prosenttia ja hypermarketeissa, joiden myynti kasvoi 0,5 prosenttia vuodentakaisesta. Pienissä supermarketeissa sekä valintamyymälöissä myynti sen sijaan supistui edellisvuoden tammi-heinäkuusta. Laskua viime vuoden tammi-heinäkuuhun oli pienissä supermarketeissa 1,0 ja valintamyymälöissä 0,7 prosenttia.

Kaikkien päivittäistavaroiden hinnat kallistuivat vuoden 2014 tammi-heinäkuussa 0,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kohosivat 0,3 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 0,1 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat nousivat voimakkaimmin lisäyksen ollessa 3,4 prosenttia viime vuoden tammi-heinäkuusta.

Vuoden 2014 heinäkuussa oli 27 arkimyyntipäivää**** eli saman verran kuin edellisvuodenkin heinäkuussa, kun taas tammi-heinäkuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.*****

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Alkoholi- ja tupakkaveroja korotettiin 1.1.2014 alkaen. Tupakkatuotteiden osalta verojen nosto on näkynyt kuluttajahinnoissa kuitenkin vasta vähitellen vuoden 2014 aikana.

***Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on uudistanut tammikuun 2014 alusta kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja painorakenteen.

****Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai-lauantai) pl. arkipyhät. Heinäkuussa ei ollut arkipyhiä.

*****Arvonlisäveroa korotettiin 1.1.2013 alkaen, jolloin yleinen verokanta nousi 24 prosenttiin ja elintarvikkeiden arvonlisävero 14 prosenttiin.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912

Liitteet:

  • Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin heinäkuussa 2013 ja 2014 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu