Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski kesäkuussa 4,3 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen kesäkuun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 566,3 miljoonaa euroa, mikä oli 4,3 prosenttia edellisvuoden kesäkuuta vähemmän.

Liikevaihto jatkoi alavireistä kehitystään kesäkuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto väheni pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua viime vuoden kesäkuusta kertyi 9,3 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto laski 6,3 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto supistui 7,2 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto puolestaan väheni 2,4 prosenttia vertailuajankohdastaan.

– Nyt tarvitaan konkreettisia kuluttajan ostovoimaa ja luottamusta parantavia toimenpiteitä kotimarkkinoilla toimivien yritysten toiminnan tukemiseksi. Eväitä toimenpiteisiin pitäisi ehdottomasti saada jo hallituksen budjettiriihessä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-kesäkuun liikevaihto supistui 2,1 prosenttia vuodentakaisesta

Liikevaihto väheni nopeimmin kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 6,7 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 4,5 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 5,1 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Myös elintarvikkeiden liikevaihto väheni edellisvuoden tammi-kesäkuusta, kun vähennystä vuodentakaisesta kertyi 0,2 prosenttia.

Vuoden 2014 kesäkuussa oli 24 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin edellisvuodenkin kesäkuussa, kun taas tammi-kesäkuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.
Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Kesäkuussa arkimyyntipäiviin ei lueta mukaan juhannuspäivää 21.6.2014.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 029 551 2698

Liitteet:

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin kesäkuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu