Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski toukokuussa 2,7 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto oli toukokuussa 580,6 miljoonaa euroa, mikä oli 2,7 prosenttia edellisvuoden toukokuuta vähemmän.

Liikevaihto putosi toukokuussa kaikissa tuoteryhmissä. Suurinta liikevaihdon lasku oli pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa vähennystä vuodentakaisesta kertyi 7,8 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 4,1 prosenttia edellisvuodesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto pieneni 5,2 prosenttia vuodentakaisesta. Myös elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto supistui 1,0 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-toukokuun liikevaihto väheni 1,7 prosenttia vuodentakaisesta

Liikevaihto supistui vuoden 2014 tammi-toukokuussa eniten pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa vähennystä vuodentakaisesta kertyi 6,1 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto pieneni 4,1 prosenttia vuotta aiemmasta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 4,7 prosenttia vertailuajankohdastaan. Elintarvikkeiden liikevaihto puolestaan kohosi 0,2 prosenttia viime vuoden tammi-toukokuusta.

Vuoden 2014 toukokuussa oli 25 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin edellisvuodenkin toukokuussa, kun taas tammi-toukokuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Toukokuussa arkipyhiä olivat 1.5.2014 ja 29.5.2014.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 029 551 2698

Liitteet:

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin toukokuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu