Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski huhtikuussa 0,1 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* tavaratalo- ja hypermarketketjujen huhtikuun liikevaihto oli 594,2 miljoonaa euroa, mikä oli 0,1 prosenttia edellisvuoden huhtikuuta vähemmän.

Liikevaihto putosi huhtikuussa voimakkaimmin pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa vähennystä vuodentakaisesta kertyi 18,7 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 5,4 prosenttia edellisvuodesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski 9,6 prosenttia viime vuodesta. Ainoastaan elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi huhtikuussa lisäyksen ollessa 6,4 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Elintarvikkeiden liikevaihdon kasvuun vaikutti erityisesti pääsiäisen ajoittuminen tänä vuonna huhtikuulle, kun vuonna 2013 pääsiäinen oli jo maalis-huhtikuun vaihteessa.

– Käyttötavarakaupan alkuvuoden ja erityisesti huhtikuun negatiivinen kehitys osoittavat, että kuluttajien luottamus talouteen on heikko. Hallituksen tulisikin ehdottomasti keskittyä uusien veronkiristysten ja leikkausten sijaan kuluttajien ostovoimaa ja kotimarkkinoiden yrityksiä tukeviin toimiin, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-huhtikuun liikevaihto supistui 1,4 prosenttia viime vuodesta

Vuoden 2014 ensimmäisen vuosikolmanneksen liikevaihto väheni nopeimmin pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua vuodentakaisesta kertyi 5,6 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä puolestaan vähennystä edellisvuodesta kertyi 4,1 prosenttia, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto väheni 4,5 prosenttia vertailuajankohdastaan. Elintarvikkeiden kumulatiivinen liikevaihto sen sijaan kohosi hieman, kun lisäystä viime vuoden tammi-huhtikuusta kertyi 0,6 prosenttia.

Vuoden 2014 huhtikuussa oli 24 arkimyyntipäivää** eli yksi päivä edellisvuoden huhtikuuta vähemmän. Tammi-huhtikuussa 2014 oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

* Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

** Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Huhtikuussa arkipyhiä olivat 18.4.2014 ja 21.4.2014.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698 (9.6.2014 alkaen 029 551 2698)

Liitteet: Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin huhtikuussa 2014 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Jaa julkaisu