Tutkimus: Suomalaiset eivät kannata rajoituksia alkoholin myyntiaikoihin

Lähes 90 % suomalaisista katsoo, että alkoholijuomien nykyiset myyntiajat ruokakaupoissa ovat riittävät tai että myyntiaikoja tulisi pikemminkin laajentaa vastaamaan kauppojen aukioloaikoja. Tämä selviää TNS Gallupin toteuttamasta tuoreesta tutkimuksesta, joka kartoitti suomalaisten mielipiteitä alkoholijuomien myynnistä.

Selvä enemmistö (58 %) väestöstä pitää nykyisiä alkoholijuomien myyntiaikoja (klo 9–21) ruokakaupoissa riittävinä. Enemmän kuin neljännes (28 %) kansalaisista toivoo, että alkoholijuomia olisi mahdollista ostaa kaupoista vapaasti liikkeen aukioloaikoina. Alkoholin myyntiaikoja ruokakaupassa haluaisi rajoittaa vain reilu kymmenesosa (12 %) suomalaisista.
Mistään väestöryhmästä ei löydy runsaasti myyntiaikojen rajoittajia. Ylempien toimihenkilöiden, yrittäjien, pääkaupunkiseudun asukkaiden, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien keskuudessa on varsin paljon niitä, joiden mielestä alkoholia tulisi voida myydä vapaasti kauppojen aukioloaikoina.

– Merkillepantavaa on, että mielipide on tässä asiassa hyvin yhtenäinen eikä eri puolueiden kannattajien välillä ei ole suuria eroja. Valtaosa kuuden suurimman puolueen kannattajista katsoo, että alkoholin nykyiset myyntiajat kaupoissa ovat hyvät tai että myyntiaikoja tulisi laajentaa vastaamaan myymälöiden aukioloaikoja, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Keskiolut halutaan pitää ruokakaupassa

Väestöstä valtaosa (86 %) haluaa, että keskiolutta myydään jatkossakin elintarvikeliikkeistä. Nelosoluen myynnin vähintäänkin viranomaisen myyntiluvalla toimiviin elintarvikeliikkeisiin olisi valmis siirtämään 41 % suomalaisista. Mietoja viinejä kohtaan mielipiteet ovat vielä sallivampia: 51 % väestöstä muuttaisi vallitsevaa myyntijärjestelmää ja sallisi mietoja viinejä myytävän vähintään viranomaisen luvan saaneissa elintarvikeliikkeissä. Alle puolet väestöstä säilyttäisi mietojen viinien myynnin Alkossa.

TNS Gallup toteutti suomalaisten mielipiteitä alkoholijuomien myynnistä selvittäneen, vuosittain uusittavan tutkimuksen huhtikuussa 2014 Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 005. Haastatellut edustavat maamme 15–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaan ulkopuolella.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry
puh. 0400 688 708, kari.luoto (a) pty.fi

Toimialajohtaja Juhani Pehkonen TNS Gallup Oy
puh. 040 557 2393, juhani.pehkonen (a) tnsglobal.com

Jaa julkaisu