Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski helmikuussa 1,5 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen helmikuun liikevaihto supistui 1,5 prosenttia vuotta aiemmasta, kun liikevaihdon arvoksi summautui 487,1 miljoonaa euroa.

Elintarvikkeita lukuun ottamatta liikevaihto väheni kaikissa tuoteryhmissä. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto putosi peräti 8,0 prosenttia ja kodin- sekä vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto 4,8 prosenttia edellisvuoden helmikuusta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto väheni 5,6 prosenttia vuotta aiemmasta. Elintarvikkeiden liikevaihto puolestaan kohosi hieman, kun lisäystä viime vuoden helmikuusta kertyi 0,9 prosenttia.

– Käyttötavarakauppa kärsii edelleen talouden laskusuhdanteesta ja heikosta kuluttajaluottamuksesta. Vaikka kehysriihen päätökset syövät edelleen ostovoimaa, hallituksen päätös olla korottamatta arvonlisäverokantoja oli tässä tilanteessa ehdottomasti oikea, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-helmikuun liikevaihto kasvoi 0,7 prosenttia edellisvuodesta

Kuluvan vuoden tammi-helmikuun liikevaihto supistui käyttötavaroiden osalta 3,7 prosenttia viime vuodesta. Pukeutumisen tuoteryhmässä laskua kertyi 4,6 prosenttia ja kodin- sekä vapaan-ajan tuoteryhmässä 3,4 prosenttia. Ainoastaan elintarvikkeiden liikevaihto kasvoi alkuvuonna, kun nousua vuodentakaisesta kertyi 3,5 prosenttia. Tavaratalo- ja hypermarketketjujen yhteenlaskettu liikevaihto kohosi täten 0,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vuoden 2014 helmikuussa oli 24 arkimyyntipäivää** eli saman verran kuin vuoden 2013 helmikuussa. Tammi-helmikuussa 2014 taas oli yksi päivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Helmikuussa ei ollut lainkaan arkipyhiä.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

  • Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin helmikuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkoina (pdf)
Jaa julkaisu