Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi helmikuussa 1,1 % vuodentakaisesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynti kohosi helmikuussa 1,1 prosenttia edellisvuodesta, kun vähittäismyynnin arvoksi kirjattiin 1 211,7 miljoonaa euroa.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan kaikkien päivittäistavaroiden hinnat kohosivat helmikuussa 1,4 prosenttia vuodentakaisesta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 1,6 prosenttia ja alkoholijuomien sekä tupakan hinnat 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat viime vuodesta 0,4 prosenttia. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos** eli inflaatio hidastui helmikuussa 1,3 prosenttiin, kun se tammikuussa oli 1,6 prosenttia.  Helmikuussa ruoan hintaa nosti erityisesti vihannesten, virvoitusjuomien sekä mehujen kallistuminen.

– Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen nousu on hidastunut jo viimeiset kahdeksan kuukautta. Helmikuussa nousu oli ainoastaan 1,6 %. Oli todella tärkeää, että hallitus päätti kehysriihessä olla nostamatta ruoan arvonlisäveroa, joka on meillä jo nyt lähes kolminkertainen EU15-maiden keskiarvoon nähden, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Päivittäistavaroiden myynnin kasvu oli helmikuussa voimakkainta hypermarketeissa, jotka lisäsivät myyntiään vuodentakaisesta 2,1 prosenttia. Suurten supermarkettien myynti kohosi 1,7 prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 1,1 prosenttia edellisvuoden helmikuusta. Pienmyymälöissä puolestaan yllettiin niukkaan 0,5 prosentin kasvuun vuodentakaisesta. Sen sijaan valintamyymälöissä myynti supistui viime vuodesta laskun ollessa 1,5 prosenttia vuotta aiemmasta.  

Suurten myymälöiden kasvu vahvinta tammi-helmikuussa

Päivittäistavaroiden myynti kohosi kuluvan vuoden tammi-helmikuussa 2,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Voimakkainta myynnin kasvu oli hypermarketeissa, joissa lisäystä vuodentakaisesta kertyi 4,6 prosenttia sekä suurissa supermarketeissa, joiden myynti nousi 3,6 prosenttia edellisvuoden tammi-helmikuusta. Pienemmissä myymälöissä myynnin kehitys sen sijaan jäi huomattavasti vaisummaksi: pienmyymälöissä myynti kohosi 0,8 prosenttia ja pienissä supermarketeissa 0,7 prosenttia vuodentakaisesta, kun taas valintamyymälöissä myynti väheni viime vuoden tammi-helmikuusta 0,4 prosenttia.

Kaikkien päivittäistavaroiden hinnat kohosivat vuoden 2014 tammi-helmikuussa 2,2 prosenttia vertailuajankohdastaan. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kallistuivat 2,8 prosenttia ja alkoholijuomien sekä tupakan hinnat 2,6 prosenttia vuodentakaisesta. Käyttötavaroiden hinnat puolestaan alenivat 0,1 prosenttia vuotta aiemmasta.

Vuoden 2014 helmikuussa oli 24 arkimyyntipäivää**** eli saman verran kuin vuoden 2013 helmikuussa. Tammi-helmikuussa 2014 taas oli yksi arkimyyntipäivä edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.***

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on uudistanut tammikuun 2014 alusta kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja painorakenteen.

***Arvonlisäveroa korotettiin 1.1.2013 alkaen, jolloin yleinen verokanta nousi 24 prosenttiin ja elintarvikkeiden arvonlisävero 14 prosenttiin.

****Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Helmikuussa ei ollut lainkaan arkipyhiä.

Korjaus 11.8.2014: Hintaindeksiä on korjattu kokonaishintaindeksin osalta.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Jaa julkaisu