Alkoholin vähittäismyynti pysyi alkuvuonna edellisvuoden tasolla

Alkoholin vähittäismyynti on pysynyt viime vuoden tasolla vuoden 2019 ensimmäisellä kolmanneksella. Tiedot käyvät ilmi Valviran tuoreesta tilastosta. Vuonna 2018 alkanut jakelutien muutos alkoholin vähittäismyynnissä jatkui tammi–huhtikuussa 2019, kun päivittäistavarakaupan myynti kasvoi ja Alkon väheni. Mietojen juomien myynnin kasvaessa on vahvojen ja väkevien juomien myynti laskenut.

Juomaryhmistä lonkeroiden myynnin kasvu taittui ja kääntyi pienelle miinukselle sekä litroissa että 100 prosenttisena alkoholina mitattuna. III-olut on säilyttänyt asemansa kuluttajien suosikkina ja lähes 90 % myydystä oluesta oli keskiolutta tai sitä miedompaa. Nelosoluen myyntiosuus oli alkuvuonna noin 11 %.

– Kesän myynnin kehitys tulee pitkälti määrittämään, millaiseksi koko vuoden alkoholin vähittäiskulutus muodostuu. Ratkaisevaksi näyttäisi muodostuvan matkustajatuonnin kehitys. Viron päätös merkittävästä alkoholiverojen laskusta heinäkuun alusta alkaen ei ennusta hyvää Suomen kannalta. Suomessa pitää nyt vähintäänkin pidättäytyä alkoholiveron korotuksista, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa.

Uusi alkoholilaki tuli vähittäiskaupan osalta voimaan vuoden 2018 alusta lähtien. Lakiuudistuksen myötä kaupassa saa myydä enintään 5,5 % vahvuisia alkoholijuomia. Lisäksi luovuttiin tuotteiden valmistustaparajoitteesta.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry, puh. 0400 688 708

Jaa julkaisu