Kauppa laski elintarvikehävikkinsä määrän – 1,84 % ruoasta hävikiksi


Ruokakaupat ovat tehokkaita hävikin synnyn estämisessä. Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyrityksissä hävikiksi päätyy keskimäärin 1,84 % elintarvikkeista (2015). Tuore luku vastaa Luonnonvarakeskuksen aiempia arvioita kaupassa syntyvän hävikin määrästä.

– PTY on kerännyt toimialan ruokahävikkiä koskevan tunnusluvun nyt ensimmäistä kertaa. Tästä lähtien päivitämme tunnusluvun vuosittain. Jäsenyritykset voivat arvioida omien hävikin vastaisten toimiensa tehokkuutta vertaamalla omia hävikkitietojaan toimialan keskiarvoon. Tavoitteena on, että toimiala voisi osoittaa ruokahävikin vähenevän vuosittain, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä kertoo.

Hävikkiluku kuvaa päivittäistavarakaupan myymälöiden ja kaupan oman logistiikan tunnistettua elintarvikehävikkiä, johon on laskettu myynnistä esimerkiksi myyntiajan loppumisen, laadun heikkenemisen tai pakkausten rikkoutumisen takia poistetut elintarvikkeet. Lukuun ei lasketa varkaushävikkiä tai hinnanalennuksia. Luku ei koske foodservice–tukkukauppaa, joka toimittaa elintarvikkeita mm. ravintoloille ja julkishallinnon keittiöille. PTY on koostanut luvun jäsenyritysten ilmoittamista tiedoista koskien elintarvikkeiden myynnin ja hävikin määrää tonneina.

Kauppojen hävikki ohjataan ensisijaisesti ruoka-avuksi tai muuhun hyötykäyttöön, kuten eläinten rehuksi tai biopolttoaineen raaka-aineeksi. Kaatopaikalle ei Suomen kaupoista mene lainkaan ruokahävikkiä. Katso video ja lue lisää kaupan keinosta vähentää ruokahävikkiä.

Lisätietoja:
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry, puh. 0500 422 216

Korjattu elokuussa 2017 elintarvikehävikin oikea määrä: 1,84 % (aiemmin ilmoitettu luku 1,7 %).