Tavaratalo- ja hypermarketketjujen toukokuun myynnissä kasvua 6,9 %


Myyntitiedote
20.6.2011

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien oli toukokuussa 571,8 miljoonaa euroa, jolloin kasvua kertyi 6,9 prosenttia edellisen vuoden toukokuusta.

Tavaratalokaupan tuoteryhmistä elintarvikkeiden liikevaihto kasvoi jälleen reippaimmin, jopa 9,0 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Heikoimmin myynti sen sijaan kehittyi pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua edellisvuoden toukokuuhun kertyi 0,2 prosenttia. Koti- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä päästiin reippaaseen 6,5 prosentin kasvuun, mikä nosti kaikkien käyttötavaroiden myyntiä 4,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Tammi-toukokuussa liikevaihto kasvoi maltillisesti

Tammi-toukokuussa tavaratalokaupan liikevaihto uusperustanta mukaan lukien oli 2 702,3 miljoonaa euroa liikevaihdon kasvaessa 4,5 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Elintarvikkeiden tuoteryhmän myynti kohosi tammi-toukokuussa peräti 6,6 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta ja kodin- ja vapaa-ajantuoteryhmässäkin liikevaihto kasvoi maltilliset 2,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Pukeutumisen liikevaihto sen sijaan laski 0,3 prosenttia edellisvuoden tammi-toukokuusta, mikä hillitsi kaikkien käyttötavaroiden myynnin kasvua liikevaihdon kohotessa 1,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Arkimyyntipäiviä oli vuoden 2011 toukokuussa 26 eli peräti kaksi edellisvuoden toukokuuta enemmän. Uuden liikeaikalain myötä kaupan suuryksiköt ovat saaneet olla avoinna myös sunnuntaisin vuoden 2010 alusta lähtien.

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Euromarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin toukokuussa ja tammi-toukokuussa 2010 ja 2011 kuvioina ja taulukkoina.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Osmo Laine, p. 0500 448 986
Tilastokeskus, yliaktuaari Mira Kuussaari p. 09 1734 3538