Tavaratalo- ja hypermarketketjujen lokakuun liikevaihdossa kasvua 3,1 %


Myyntitiedote
22.11.2011

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto
uusperustanta** mukaan lukien oli lokakuussa 601,6 miljoonaa euroa, jolloin lisäystä vuodentakaisesta kertyi 3,1 prosenttia.

Eniten liikevaihtoaan lokakuussa kasvatti elintarvikkeiden tuoteryhmä, jossa kasvua edellisvuoden lokakuusta kertyi 4,9 prosenttia. Toiseksi nopeinta kehitys oli koti ja vapaa-ajan tuoteryhmässä, jossa liikevaihto kohosi 3,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Pukeutumisen tuoteryhmässä sen sijaan liikevaihto putosi 2,2 prosenttia vuodentakaisesta; kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto kohosi siten vain 1,1 prosenttia viime vuoden lokakuuhun nähden.

Tammi-lokakuun liikevaihto kasvoi 4,8 %

Tavaratalokaupan liikevaihto uusperustanta mukaan lukien oli tammi-lokakuussa 5 557,5 miljoonaa euroa, mikä oli 4,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

Suurinta liikevaihdon kasvu oli elintarvikkeiden tuoteryhmässä, jossa nousua vuodentakaisesta kertyi 7,1 prosenttia, kun taas kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto kohosi huomattavasti maltillisemmin lisäyksen ollessa 1,8 prosenttia edellisvuoden tammi-lokakuusta. Käyttötavaroista myynti kehittyi nopeammin kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmässä, jossa kasvua viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta kertyi 2,4 prosenttia; pukeutumisen tuoteryhmässä taas tammi-lokakuun liikevaihto kasvoi ainoastaan 0,6 prosenttia vuotta aiemmasta.

Arkimyyntipäiviä oli vuoden 2011 lokakuussa 26 kuten viime vuoden lokakuussakin. Uuden liikeaikalain myötä kaupan suuryksiköt ovat saaneet olla avoinna myös sunnuntaisin vuoden 2010 alusta lähtien.

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Euromarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Osmo Laine, p. 0500 448 986
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin lokakuussa ja tammi-lokakuussa 2010 ja 2011 kuvioina ja taulukkoina.