Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski tammikuussa


Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto laski tammikuussa 4,0 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna ja liikevaihdon arvoksi kirjattiin 508,4 miljoonaa euroa. Kehitystä selittää osaltaan muutos tilastoinnissa, kun Anttila poistui tilastosta vuoden 2017 alusta lähtien.

– Tammikuun käyttötavarakaupan tilastoa vääristää se, että Anttila-ketjun myynnit ovat mukana vuoden 2016 vertailuluvuissa, mutta eivät enää vuoden 2017 tiedoissa. Tulemme hakemaan tilaston raportointiin jatkossa ratkaisun, joka antaa tavaratalokaupan kehityksestä oikeamman kuvan. Tammikuun tilastossa elintarvikkeiden myynnin kehitys antanee parhaiten osviittaa tavaratalokaupan käyttötavaramyynnin todellisesta kehityksestä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Liikevaihto laski tammikuussa kaikissa tuoteryhmissä. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 13,3 prosenttia sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä 8,9 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto laski 10,2 prosenttia vuoden 2016 tammikuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden tuoteryhmän osalta liikevaihto laski tammikuussa puolestaan 0,6 prosenttia.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa. Tavaratalokaupan myyntiluvuissa on mukana myös verkkokaupan myynti.

*Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni ja Minimani. Vuoden 2016 vertailuluvuissa mukana tilastossa on lisäksi Anttila-ketju ja sen konkurssipesä.

Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708  
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin tammikuussa 2017 ja 2016 kuvioina ja taulukkoina (pdf)