Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski kesäkuussa 2,9 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
5.8.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* kesäkuun liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien oli 592,4 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin liikevaihtoa kertyi 2,9 prosenttia enemmän.

Liikevaihto supistui kesäkuussa kaikissa tuoteryhmissä pudotuksen ollessa voimakkainta kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä, jossa liikevaihto tippui peräti 7,9 prosenttia vuotta aiemmasta. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto laski 1,1 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto väheni 6,0 prosenttia vertailuajankohdastaan. Myös elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto supistui, kun vähennystä viime vuoden kesäkuusta kertyi 0,8 prosenttia.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-kesäkuun liikevaihto laski 0,4 prosenttia vuodentakaisesta

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen kumulatiivinen liikevaihto kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa uusperustanta mukaan lukien oli 3 419,1 miljoonaa euroa eli 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto laski voimakkaimmin, kun vähennystä vuodentakaisesta kertyi 5,2 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto väheni 4,4 prosenttia, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto supistui 4,9 prosenttia vertailuajankohdastaan. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto sen sijaan kohosi tammi-kesäkuussa, kun lisäystä vuotta aiemmasta kertyi 2,8 prosenttia.

Vuoden 2013 kesäkuussa oli 24 arkimyyntipäivää eli yksi päivä edellisvuoden kesäkuuta vähemmän. Myös tammi-kesäkuussa 2013 arkimyyntipäiviä oli yksi päivä viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*)Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**)Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin kesäkuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkoina.