Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski kesäkuussa 0,1 %


Päivittäistavarakauppa ry:n myyntitiedote
3.8.2010

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien oli kesäkuussa 540,3 miljoonaa euroa. Liikevaihto väheni 0,1 prosenttia edellisen vuoden kesäkuusta.

Tuoteryhmittäin tarkasteltuna liikevaihto kasvoi kesäkuussa sekä elintarvikkeissa (0,2 %) että kodin ja vapaa-ajan tarvikkeissa (2,1 %). Sen sijaan pukeutumisessa liikevaihto laski -5,8 prosenttia. Sen myötä käyttötavaroiden liikevaihto väheni 0,5 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta.

Tammi-kesäkuussa liikevaihto kasvoi 2,6 %

Tammi-kesäkuussa tavaratalokaupan liikevaihto uusperustanta mukaan lukien oli 3 125,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto kohosi näin ollen 2,6 prosenttia edellisvuodesta.

Tuoteryhmittäin tarkasteltuna liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa eniten koti- ja vapaa-ajantuotteissa 3,7 prosenttia. Pukeutumisessa kasvua kertyi 0,1 prosenttia ja käyttötavaroissa yhteensä 2,5 prosenttia. Myös elintarvikkeiden liikevaihto nousi (2,6 %) edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Arkimyyntipäiviä oli vuoden 2010 kesäkuussa 25 eli yhtä monta kuin vuoden 2009 kesäkuussa.

Uuden liikeaikalain myötä kaupan suuryksiköt ovat saaneet olla avoinna sunnuntaisin kuluvan vuoden alusta lähtien.

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan huhtikuun 2010 tiedoista alkaen Tilastokeskuksessa. Uuden tilastointipalvelun myötä jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Samassa yhteydessä tiedotteiden ulkoasua ja sisältöä uudistetaan sekä julkaisuaikatauluja vakiinnutetaan entisestään. Tilastoinnin perustana olevat ohjeistukset on tässä yhteydessä tarkastettu ja koko alkuvuoden tilastotiedot kerätty uudelleen. Tämän vuoksi tuoteryhmittäiset tiedot tarkentuivat tammi-maaliskuulta 2010.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Euromarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt.

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY ry, toimitusjohtaja Osmo Laine, p. 0500 448 986
Tilastokeskus, Yliaktuaari Marko Tuomiaro p. 09 1734 2705

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin kesäkuussa ja tammi-kesäkuussa 2009 ja 2010 kuvioina ja taulukkoina.