Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski huhtikuussa 0,6 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
28.5.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* huhtikuun liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien oli 595,8 miljoonaa euroa, mikä oli 0,6 prosenttia edellisvuoden huhtikuuta vähemmän.

Liikevaihto kohosi huhtikuussa ainoastaan pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa lisäystä edellisvuoden huhtikuusta kertyi 3,6 prosenttia, kun muissa tuoteryhmissä liikevaihto puolestaan supistui viime vuodesta. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto putosi 2,6 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto väheni 0,7 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta. Myös elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto kääntyi huhtikuussa hienoiseen laskuun pitkään jatkuneen nousun jälkeen liikevaihdon supistuessa 0,5 prosenttia vertailuajankohdastaan.

Vuoden 2013 huhtikuussa oli 25 arkimyyntipäivää, kaksi vähemmän kuin edellisvuoden huhtikuussa. Vuonna 2013 pääsiäinen oli maaliskuussa ja edellisvuonna vasta huhtikuussa.

Tammi-huhtikuun liikevaihto väheni 0,5 prosenttia vuodentakaisesta

Tammi-huhtikuun kumulatiivinen liikevaihto supistui nopeimmin pukeutumisen tuoteryhmässä, jonka liikevaihto laski 7,3 prosenttia vuodentakaisesta. Kodin- ja vapaa-ajantuotteiden liikevaihto puolestaan tippui 5,1 prosenttia vuotta aiemmasta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto laski 5,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Elintarvikkeiden kumulatiivinen liikevaihdon kasvu tammi-huhtikuussa tasoittui hieman johtuen huhtikuun laskusta, mutta kohosi kuitenkin edelleen maltilliset 3,1 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Tammi-huhtikuussa 2013 oli yhtä monta arkimyyntipäivää vuodentakaiseen verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**)Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin huhtikuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkoina