Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski helmikuussa 2,5 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
28.3.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* helmikuun liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien supistui 2,5 prosenttia edellisvuoden helmikuusta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 495,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2013 helmikuussa oli 24 myyntipäivää eli yksi myyntipäivä vähemmän kuin vuonna 2012, jolloin karkauspäivä lisäsi helmikuun myyntipäiviä.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto supistui helmikuussa kaikkien käyttötavaroiden osalta peräti 6,3 prosenttia vuodentakaisesta. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto putosi 6,9 prosenttia ja kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä vähennystä kertyi 6,1 prosenttia. Ainoastaan elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto pysyi samana vuodentakaiseen verrattuna.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-helmikuun liikevaihto laski 1,4 prosenttia vuotta aiemmasta

Tammi-helmikuun kumulatiivinen liikevaihto supistui voimakkaimmin pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa vähennystä kertyi 8,9 prosenttia vuotta aiemmasta. Kodin- ja vapaa-ajantuotteiden liikevaihto puolestaan väheni 4,8 prosenttia vertailuajankohdastaan, jolloin kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto putosi 5,9 prosenttia viime vuoden tammi-helmikuusta. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä tammi-helmikuun liikevaihto kohosi maltillisesti, kun kasvua vuotta aiemmasta kertyi 1,7 prosenttia.

Tammi-helmikuussa 2013 oli yhtä monta arkimyyntipäivää kuin edellisvuodenkin vastaavana ajankohtana.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698
      
Liitteet:

Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin helmikuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkona (pdf).