Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto laski elokuussa 1,8 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
30.9.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien oli elokuussa 580,8 miljoonaa euroa, kun vähennystä viime vuoden elokuusta kertyi 1,8 prosenttia.

Elintarvikkeita lukuun ottamatta liikevaihto supistui elokuussa kaikissa tuoteryhmissä. Voimakkainta liikevaihdon vähennys oli pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa liikevaihto putosi 7,9 prosenttia viime vuoden elokuusta. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 4,9 prosenttia, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto laski 5,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Sen sijaan elintarvikkeiden liikevaihto kohosi 1,0 prosenttia viime vuodesta.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-elokuun liikevaihto laski 0,5 prosenttia vuodentakaisesta

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kuluvan vuoden tammi-elokuussa uusperustanta mukaan lukien oli 4 583,7 miljoonaa euroa, mikä oli 0,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto laski 4,8 prosenttia ja pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto 5,0 prosenttia vuodentakaisesta; tällöin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto pieneni 4,9 prosenttia viime vuoden tammi-elokuusta. Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto puolestaan kasvoi 2,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vuoden 2013 elokuussa oli 27 arkimyyntipäivää eli saman verran kuin vuoden 2012 elokuussa. Myös kuluvan vuoden tammi-elokuussa oli yhtä monta arkimyyntipäivää viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin elokuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkoina.